sâmbătă, aprilie 9, 2022

Turcia: Vânzările de case către străini au atins un nivel record pe măsură ce lira scade

Vânzările de case din Turcia către străini au crescut cu 48,4% la un nivel record în noiembrie, conform datelor oficiale, citat de  Turkish Minutes.

Conform cifrelor Institutului de Statistică din Turcia (TÜİK), piața imobiliară a fost în general dinamică, în noiembrie, vânzările totale crescând cu 59%, până la 178.814 case.

Cele 7.363 de proprietăți vândute străinilor au fost cel mai ridicat nivel lunar de la începutul din 2013. De departe, cel mai mare număr de cumpărători străini au fost cetățenii iranieni, urmați de irakieni și ruși.

Vânzările de proprietăți către străini au fost puternice pe tot parcursul anului, crescând cu 39,4% în primele 11 luni, în timp ce vânzările totale de case au scăzut cu 9,2% în perioada de 11 luni, comparativ cu un anul trecut.

Cel mai popular loc pentru vânzările de case către străini a fost Istanbul, cu 2.922 de vânzări, urmat de stațiunea de sud Antalya și capitala Ankara.

Datele au arătat, de asemenea, că vânzările de credite ipotecare din noiembrie au crescut cu 61% față de anul anterior.

Anul trecut, vânzările au crescut din cauza împrumuturilor ieftine din perioada pandemiei de la băncile de stat, ceea ce a determinat dezvoltatorii imobiliari să lanseze campanii pentru cumpărători.

Lira a scăzut la un minim record de 16,61 față de dolar pe 17 decembrie, la ora locală 11:59, reprezentând o reducere la jumătate a valorii monedei în acest an.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,