marți, iulie 16, 2024

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

„Crimes Against Humanity in the 21st Century: The Role of International Organisations” s-a desfășurat în Belgia, în perioada 24-25 noiembrie, aducând în prim-plan problemele critice ale încălcărilor drepturilor omului.

Profesorul Hüseyin Demir, în discursul de deschidere, a subliniat gravitatea crimelor împotriva umanității și a subliniat necesitatea de a înțelege cauzele lor fundamentale pentru o lume mai umană și mai dreaptă.

Suzanne Egan, de la University College Dublin, a subliniat rolul dreptului internațional, al dreptului penal și al dreptului umanitar în combaterea crimelor împotriva umanității. Aceasta a afirmat că o convenție fără un mecanism de monitorizare este asemănător cu a fi orfan și a remarcat natura sistematică a acestor crime.

Drepturile omului în Ucraina și Rusia

Gleb Bogush a discutat despre crimele împotriva umanității din războiul din Ucraina, subliniind raportarea lor sistematică și moștenirea istorică a încălcărilor drepturilor omului în Rusia, care rămân nepedepsite. Acesta a subliniat absența prevederilor legale pentru crime împotriva umanității în Ucraina, Rusia și Belarus, subliniind necesitatea prevenirii.

Drepturile uigurilor în China

Kalpuer Sıddık, o supraviețuitoare uigură, a povestit despre experiența din lagărele din China. Ea a descris condițiile inumane la care a fost martoră, inclusiv tortura și privarea sistematică. Mărturia ei a subliniat criza continuă a drepturilor omului cu care se confruntă comunitatea uigură din China.

Criza din Turcia. Arestări sub acuzații de terorism

Conferința s-a concentrat, de asemenea, pe situația drepturilor omului din Turcia, abordând în mod specific procedurile penale pe scară largă împotriva persoanelor pe baza presupuselor acuzații de terorism.

După cum a detaliat Kemal Şahin, profesor de drept public general şi dreptul drepturilor omului, acţiunile guvernului turc din iulie 2016 au dus la detenţia şi condamnarea a zeci de mii de oameni , de multe ori bazate pe dovezi discutabile, cum ar fi utilizarea unei aplicaţii de comunicare.

Această țintire în masă, așa cum a subliniat într-o hotărâre de referință recentă a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Marea Cameră, ridică îngrijorări serioase cu privire la potențiala clasificare a acestor acțiuni drept crime împotriva umanității.

Şahin, victimă a acestor acţiuni guvernamentale şi expert în drepturile omului, a subliniat necesitatea ca convenţiile privind drepturile omului, precum Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), să includă în mod explicit referiri la Statutul de la Roma, tratatul care a instituit Convenţia Internaţională.

Alți vorbitori de la conferință au abordat diverse subiecte, de la protecția grupurilor vulnerabile până la situații specifice ale drepturilor omului în țări precum Myanmar.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.