joi, iulie 25, 2024

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

„Crimes Against Humanity in the 21st Century: The Role of International Organisations” s-a desfășurat în Belgia, în perioada 24-25 noiembrie, aducând în prim-plan problemele critice ale încălcărilor drepturilor omului.

Profesorul Hüseyin Demir, în discursul de deschidere, a subliniat gravitatea crimelor împotriva umanității și a subliniat necesitatea de a înțelege cauzele lor fundamentale pentru o lume mai umană și mai dreaptă.

Suzanne Egan, de la University College Dublin, a subliniat rolul dreptului internațional, al dreptului penal și al dreptului umanitar în combaterea crimelor împotriva umanității. Aceasta a afirmat că o convenție fără un mecanism de monitorizare este asemănător cu a fi orfan și a remarcat natura sistematică a acestor crime.

Drepturile omului în Ucraina și Rusia

Gleb Bogush a discutat despre crimele împotriva umanității din războiul din Ucraina, subliniind raportarea lor sistematică și moștenirea istorică a încălcărilor drepturilor omului în Rusia, care rămân nepedepsite. Acesta a subliniat absența prevederilor legale pentru crime împotriva umanității în Ucraina, Rusia și Belarus, subliniind necesitatea prevenirii.

Drepturile uigurilor în China

Kalpuer Sıddık, o supraviețuitoare uigură, a povestit despre experiența din lagărele din China. Ea a descris condițiile inumane la care a fost martoră, inclusiv tortura și privarea sistematică. Mărturia ei a subliniat criza continuă a drepturilor omului cu care se confruntă comunitatea uigură din China.

Criza din Turcia. Arestări sub acuzații de terorism

Conferința s-a concentrat, de asemenea, pe situația drepturilor omului din Turcia, abordând în mod specific procedurile penale pe scară largă împotriva persoanelor pe baza presupuselor acuzații de terorism.

După cum a detaliat Kemal Şahin, profesor de drept public general şi dreptul drepturilor omului, acţiunile guvernului turc din iulie 2016 au dus la detenţia şi condamnarea a zeci de mii de oameni , de multe ori bazate pe dovezi discutabile, cum ar fi utilizarea unei aplicaţii de comunicare.

Această țintire în masă, așa cum a subliniat într-o hotărâre de referință recentă a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Marea Cameră, ridică îngrijorări serioase cu privire la potențiala clasificare a acestor acțiuni drept crime împotriva umanității.

Şahin, victimă a acestor acţiuni guvernamentale şi expert în drepturile omului, a subliniat necesitatea ca convenţiile privind drepturile omului, precum Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), să includă în mod explicit referiri la Statutul de la Roma, tratatul care a instituit Convenţia Internaţională.

Alți vorbitori de la conferință au abordat diverse subiecte, de la protecția grupurilor vulnerabile până la situații specifice ale drepturilor omului în țări precum Myanmar.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.