sâmbătă, aprilie 27, 2024

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

„Crimes Against Humanity in the 21st Century: The Role of International Organisations” s-a desfășurat în Belgia, în perioada 24-25 noiembrie, aducând în prim-plan problemele critice ale încălcărilor drepturilor omului.

Profesorul Hüseyin Demir, în discursul de deschidere, a subliniat gravitatea crimelor împotriva umanității și a subliniat necesitatea de a înțelege cauzele lor fundamentale pentru o lume mai umană și mai dreaptă.

Suzanne Egan, de la University College Dublin, a subliniat rolul dreptului internațional, al dreptului penal și al dreptului umanitar în combaterea crimelor împotriva umanității. Aceasta a afirmat că o convenție fără un mecanism de monitorizare este asemănător cu a fi orfan și a remarcat natura sistematică a acestor crime.

Drepturile omului în Ucraina și Rusia

Gleb Bogush a discutat despre crimele împotriva umanității din războiul din Ucraina, subliniind raportarea lor sistematică și moștenirea istorică a încălcărilor drepturilor omului în Rusia, care rămân nepedepsite. Acesta a subliniat absența prevederilor legale pentru crime împotriva umanității în Ucraina, Rusia și Belarus, subliniind necesitatea prevenirii.

Drepturile uigurilor în China

Kalpuer Sıddık, o supraviețuitoare uigură, a povestit despre experiența din lagărele din China. Ea a descris condițiile inumane la care a fost martoră, inclusiv tortura și privarea sistematică. Mărturia ei a subliniat criza continuă a drepturilor omului cu care se confruntă comunitatea uigură din China.

Criza din Turcia. Arestări sub acuzații de terorism

Conferința s-a concentrat, de asemenea, pe situația drepturilor omului din Turcia, abordând în mod specific procedurile penale pe scară largă împotriva persoanelor pe baza presupuselor acuzații de terorism.

După cum a detaliat Kemal Şahin, profesor de drept public general şi dreptul drepturilor omului, acţiunile guvernului turc din iulie 2016 au dus la detenţia şi condamnarea a zeci de mii de oameni , de multe ori bazate pe dovezi discutabile, cum ar fi utilizarea unei aplicaţii de comunicare.

Această țintire în masă, așa cum a subliniat într-o hotărâre de referință recentă a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Marea Cameră, ridică îngrijorări serioase cu privire la potențiala clasificare a acestor acțiuni drept crime împotriva umanității.

Şahin, victimă a acestor acţiuni guvernamentale şi expert în drepturile omului, a subliniat necesitatea ca convenţiile privind drepturile omului, precum Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), să includă în mod explicit referiri la Statutul de la Roma, tratatul care a instituit Convenţia Internaţională.

Alți vorbitori de la conferință au abordat diverse subiecte, de la protecția grupurilor vulnerabile până la situații specifice ale drepturilor omului în țări precum Myanmar.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org