vineri, aprilie 19, 2024

Back to school în Turcia! Rechizitele cu până la 75 la sută mai scumpe


Costul rechizitelor a crescut cu pâna la 75 la sută față de anul trecut, înainte de noul an școlar din Turciei, conform presei turcești.

Potrivit datelor Asociației All Stationers (TÜKİD), costurile la papetărie a crescut cu 45 până la 75 la sută față de anul trecut.

Rechizitele aproape 10 la sută din salariul minim

Deschiderea școlilor din Turcia se apropie, iar părinții vor fi obligați să aloce un minim de 1.000 de lire turcești pentru achiziționarea de rechizite pentru un singur copil în acest an, spre deosebire de 632 de lire din anul precedent.

Pentru un părinte care câștigă un salariu minim de 11.402 TL (418 dolari), această cheltuială corespunde la aproape zece procente din salariul său.

Pe baza mărcilor alese, costul celei mai ieftin ghiozdane, cu un preț anterior de 175 lire în 2022, este anticipat să fie de nu mai puțin de 300 lire pentru anul curent. În plus, prețul de pornire pentru articole precum sticle de apă și cutii de prânz este de 90 lire.

TÜKİD a subliniat că anumite articole de papetărie sunt supuse unei cote a taxei pe valoarea adăugată (TVA) de 20 la sută, în timp ce altele sunt impozitate la 10 la sută și a sugerat că aceste rate ar trebui revizuite la 10 la sută și, respectiv, unu la sută.

Transportul școlarilor a crescut

Costurile de transport pentru elevi și studenți au cresc odată cu creșterea prețurilor la transportul publicat și a taxiurilor.

În Istanbul, taxele pentru autobuzele școlare au fost majorate cu 51,5 la sută, ceea ce duce la un cost lunar de 1.200 lire pentru distanțe de 0-1 kilometru cu această ajustare.

În capitala Ankara, tarifele anuale au fost stabilite la 5.096 de lire pentru 0-3 kilometri, 5.616 de lire pentru 3-6 kilometri și 6.494 de lire pentru 6-10 kilometri.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.