luni, septembrie 25, 2023

Back to school în Turcia! Rechizitele cu până la 75 la sută mai scumpe


Costul rechizitelor a crescut cu pâna la 75 la sută față de anul trecut, înainte de noul an școlar din Turciei, conform presei turcești.

Potrivit datelor Asociației All Stationers (TÜKİD), costurile la papetărie a crescut cu 45 până la 75 la sută față de anul trecut.

Rechizitele aproape 10 la sută din salariul minim

Deschiderea școlilor din Turcia se apropie, iar părinții vor fi obligați să aloce un minim de 1.000 de lire turcești pentru achiziționarea de rechizite pentru un singur copil în acest an, spre deosebire de 632 de lire din anul precedent.

Pentru un părinte care câștigă un salariu minim de 11.402 TL (418 dolari), această cheltuială corespunde la aproape zece procente din salariul său.

Pe baza mărcilor alese, costul celei mai ieftin ghiozdane, cu un preț anterior de 175 lire în 2022, este anticipat să fie de nu mai puțin de 300 lire pentru anul curent. În plus, prețul de pornire pentru articole precum sticle de apă și cutii de prânz este de 90 lire.

TÜKİD a subliniat că anumite articole de papetărie sunt supuse unei cote a taxei pe valoarea adăugată (TVA) de 20 la sută, în timp ce altele sunt impozitate la 10 la sută și a sugerat că aceste rate ar trebui revizuite la 10 la sută și, respectiv, unu la sută.

Transportul școlarilor a crescut

Costurile de transport pentru elevi și studenți au cresc odată cu creșterea prețurilor la transportul publicat și a taxiurilor.

În Istanbul, taxele pentru autobuzele școlare au fost majorate cu 51,5 la sută, ceea ce duce la un cost lunar de 1.200 lire pentru distanțe de 0-1 kilometru cu această ajustare.

În capitala Ankara, tarifele anuale au fost stabilite la 5.096 de lire pentru 0-3 kilometri, 5.616 de lire pentru 3-6 kilometri și 6.494 de lire pentru 6-10 kilometri.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...