miercuri, februarie 28, 2024

Istanbul: Prețurile la transport public cu 51% pe fondul creșterii costurilor

Istanbulul a urmat alte orașe și a introdus creșteri semnificative ale transportului public și tarifelor de taxi, conform bianet.org

Metropola cu 16 milioane de locuitori a implementat o creștere de 51,52% a tarifelor de transport public, precum și creșteri substanțiale ale tarifelor de taxi și a taxelor de transport la școală și la locul de muncă.

Decizia de majorare a tarifelor a fost luată, pe 8 august, în cadrul unei ședințe a Centrului de Coordonare a Transporturilor (UKOME), care este format din reprezentanți ai administrației locale și ai guvernului.

În urma acestor ajustări, noile tarife de transport public și taxi din Istanbul sunt următoarele:

  • Prețul biletului electronic complet: a crescut de la 9,90 la 15 lire.
  • Bilet electronic pentru studenți: a crescut de la 4,83 la 7,32 lire.
  • Tichet electronic pentru profesor: a crescut de la 7,09 la 10,74 lire.
  • Taxa de abonament lunară completă: a crescut de la 777 la 1177 lire.
  • Taxa lunara de abonament pentru studenți: a crescut de la 140 la 212 lire.

Schimbările de tarifelor de la taxiuri:

  • Taxa inițială de activare a contorului: a crescut de la 12,65 lire la 19,17 lire.
  • Prețul pe kilometru: a crescut de la 8,51 lire la 13,75 lire.
  • Tariful pe oră: a crescut de la 100,80 lire la 152,73 lire pe oră.

În plus, taxele de transport școlar au fost, de asemenea, supuse majorărilor. Taxa pentru distanțe de 0-1 kilometri a fost majorată de la 792 de lire turcești la 1300 de lire. În plus, taxele de transport al personalului pentru microbuzele cu 10-17 locuri au crescut de la 422,40 lire turcești la 640,02 lire.

Această ajustare a tarifelor urmează unei creșteri substanțiale de peste trei ori a Taxei Speciale pe Consum (SCT) asupra prețurilor la carburanți luna trecută, ceea ce a condus la creșterea prețurilor cu aproximativ 50% față de iunie. Creșterea costurilor a determinat mai multe orașe să adopte creșteri substanțiale ale tarifelor în sistemele lor de transport public.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.