sâmbătă, septembrie 23, 2023

Istanbul: Prețurile la transport public cu 51% pe fondul creșterii costurilor

Istanbulul a urmat alte orașe și a introdus creșteri semnificative ale transportului public și tarifelor de taxi, conform bianet.org

Metropola cu 16 milioane de locuitori a implementat o creștere de 51,52% a tarifelor de transport public, precum și creșteri substanțiale ale tarifelor de taxi și a taxelor de transport la școală și la locul de muncă.

Decizia de majorare a tarifelor a fost luată, pe 8 august, în cadrul unei ședințe a Centrului de Coordonare a Transporturilor (UKOME), care este format din reprezentanți ai administrației locale și ai guvernului.

În urma acestor ajustări, noile tarife de transport public și taxi din Istanbul sunt următoarele:

  • Prețul biletului electronic complet: a crescut de la 9,90 la 15 lire.
  • Bilet electronic pentru studenți: a crescut de la 4,83 la 7,32 lire.
  • Tichet electronic pentru profesor: a crescut de la 7,09 la 10,74 lire.
  • Taxa de abonament lunară completă: a crescut de la 777 la 1177 lire.
  • Taxa lunara de abonament pentru studenți: a crescut de la 140 la 212 lire.

Schimbările de tarifelor de la taxiuri:

  • Taxa inițială de activare a contorului: a crescut de la 12,65 lire la 19,17 lire.
  • Prețul pe kilometru: a crescut de la 8,51 lire la 13,75 lire.
  • Tariful pe oră: a crescut de la 100,80 lire la 152,73 lire pe oră.

În plus, taxele de transport școlar au fost, de asemenea, supuse majorărilor. Taxa pentru distanțe de 0-1 kilometri a fost majorată de la 792 de lire turcești la 1300 de lire. În plus, taxele de transport al personalului pentru microbuzele cu 10-17 locuri au crescut de la 422,40 lire turcești la 640,02 lire.

Această ajustare a tarifelor urmează unei creșteri substanțiale de peste trei ori a Taxei Speciale pe Consum (SCT) asupra prețurilor la carburanți luna trecută, ceea ce a condus la creșterea prețurilor cu aproximativ 50% față de iunie. Creșterea costurilor a determinat mai multe orașe să adopte creșteri substanțiale ale tarifelor în sistemele lor de transport public.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.