joi, martie 28, 2024

Artă şi tehnologie la Cluj

Clujotronic: Spectacole care îmbină arta cu tehnologia și cele mai noi jocuri video, la festivalul de artă digitală

O sculptură cinetică formată din roboți care produc live muzică electronică și un spectacol care reprezintă o combinație între coregrafie și video mapping vor fi evenimentele principale pe care le oferă ediția din acest an a festivalului germano-francez de artă digitală Clujotronic. Fondat în 2012 în urma unei colaborări dintre Institutul Cultural German și Institutul Francez din Cluj, Clujotronic — Electro Arts Festival revine, propune la această a șasea ediție numeroase proiecte interdisciplinare și experimentale, care cuprind muzică electronică, artă vizuală și jocuri digitale independente.

Artiști din România, Germania și Franța vor crea performance-uri audio-video, instalații interactive, își vor prezenta jocurile și vor susține workshop-uri și dezbateri pentru publicul larg pasionat de tehnologie și artă contemporană.

„Ceea ce vrem să facem este să creăm o platformă pentru artă și tehnologie, care la prima vedere nu sunt neapărat arii care se pot combina, dar noi credem că acesta este viitorul că și reprezintă baza pentru inovație. Inovație în oricare dintre domeniile vieții, nu doar legat de sectorul afacerilor’, a declarat Ingo Tegge, directorul Centrului Cultural German Cluj-Napoca.

Startul evenimentului este dat vineri, 29 septembrie, de un panel de discuții despre gaming, pe care organizatorii o consideră una dintre cele mai populare forme de îmbinare între artă și tehnologie.

În ziua deschiderii oficiale va avea loc performance-ul coregrafic Hakanaď, conceput de artiștii francezi Adrien M și Claire B, un format nou în cadrul festivalului, ce combină dansul cu video mapping. Performance-ul are loc într-un cub de imagini care reacționează la mișcările dansatoarei Akiko Kajihara, în ritmul unei creații sonore interpretate live. La final, spectatorii sunt invitați să pătrundă în instalație.

„Hakanaď este un spectacol prezentat de o companie franceză din Lyon. Acest specacol este o coproducție susținută și de Ministerul Culturii din Franța, iar compania a lucrat cu multe instituții

cunoscute din Franța, cum ar fi Opera din Paris. (…) Este un performance coregrafic realizat de o dansatoare japoneză. Este un spectacol care are loc într-un cub care dă senzația mișcării, care reprezintă de fapt o inatalație tehnică complicată. Hakanaď este un concept care se referă la un spațiu situat într evis și realitate’, a explicat și directorul Institutului Francez, Xevier Leroux, care se află în Cluj de doar două săptămâni, Clujtronic fiind primul său proiect major de la preluarea institutului.

Un alt proiect inedit prezent la Clujotronic este performance-ul Tripods One al artistului berlinez Moritz Simon Geist, o sculptură cinetică formată din roboți care produc live muzică electronică. Artistul este și el prezent pe scenă pentru controla și a interacționa cu instalația — creând astfel o simbioză artistică om-mașină și abordând teme precum robotizarea societății ori inteligența artificială, într-o manieră agreabilă pentru publicul larg.


 

 

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.