joi, aprilie 25, 2024

Germania: Confruntări pe tema refugiaților între posibilii viitori parteneri de coaliție guvernamentală

Lupta politică declanșată în Germania în problema controlării numărului de refugiați care ajung în această țară ilustrează dificultatea misiunii cu care se confruntă cancelarul Angela Merkel de a crea o nouă coaliție guvernamentală.

Singura opțiune pe care o are în momentul de față Merkel pentru a forma o coaliție este ca formațiunea sa, Uniunea Creștin-Democrată (CDU, conservatori) și aripa sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU), să se alieze într-o formulă nouă, netestată, cu Partidul Liber-Democrat (FDP, liberali) și cu Verzii (ecologiști).

Problema refugiaților a generat însă deja confruntări între ultraconservatorii din CSU, pe de o parte, și Merkel, FDP și Verzi pe de altă parte, după ce primii și-au reiterat apelul la stabilirea unui plafon de 200.000 de nou-veniți pe an, în urma alegerilor legislative de duminică. Subiectul refugiaților a devenit astfel un punct nevralgic între potențialii parteneri de coaliție încă înainte de lansarea discuțiilor exploratorii — nemaivorbind de negocieri — în vederea formării unui guvern.

„Nu va exista o limită superioară în privința primirii de refugiați într-o coaliție din care noi vom face parte, iar același lucru este valabil și pentru CDU și FDP”, a declarat miercuri pentru cotidianul Rheinische Post copreședinta Verzilor, Simone Peter.

„CSU va trebui să-și ajusteze poziția dacă dorește serios să ia în considerare Jamaica”, a adăugat Simone Peter, referindu-se la posibila nouă coaliție condusă de Merkel, numită astfel după culorile formațiunilor componente (negru-galben-verde), aceleași cu ale drapelului jamaican.

Unul din liderii CSU, Alexander Dobrindt, a declarat pentru postul de televiziune ZDF că este „clar” că plafonarea numărului de refugiați nou veniți în Germania trebuie să „facă parte dintr-un acord de coaliție”.


 

 

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.