vineri, iunie 21, 2024

Apelul disperat al cadeților condamnați pe viață, după lovitura de stat:„Vrem doar libertatea pe care o merităm”

Foștii cadeți condamnați pe viață au trimis o scrisoare comună către Curtea de Apel din Turcia, cerând eliberarea după ce au fost închiși în urma evenimentelor din 15 iulie 2016, conform Stockholm Center for Freedom.

Condamnați pentru acuzații de lovitură de stat, cadeții și-au cerut libertatea într-o scrisoare publică, îndemnând instanța să-și anuleze decizia „istorice, injustă, dezastruoasă și nedreaptă”.

În ciuda faptul că au negat participarea la tentativa de lovitură de stat și au spus că acționau doar la ordinele superiorilor lor, care le-au spus că a avut loc un atac terorist în noaptea tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016, foștii cadeți au fost condamnați în mai 2018, ca parte a procesului Orhanlı.

Orhanlı se referă la procesul cadeților militari pentru incidente care au avut loc la cabinele de taxare Orhanlı, din cartierul Tuzla, din Istanbul în noaptea tentativei de lovitură de stat.

În scrisoare, cadeții au afirmat că este „inacceptabil în orice ordine juridică, doctrină pozitivă sau set de valori ca soldații și cadeții, care se află în gradele cele mai inferioare ale armatei, să fie judecați și condamnați la închisoare pe viață pentru lovitură de stat, în care au fost amestecați cu tot felul de minciuni.”

„Facem apel la conștiința societății, moralitatea intelectuală, etica media și politică, puterea dreptății și justiția puterii! … Vrem doar libertatea pe care o merităm”, afirmă aceștia.

Ce s-a întâmplat?

Zeci de alți cadeți militari care au fost condamnați pe viață, sub acuzații legate de lovitură de stat, au fost eliberați în ultimele luni pentru a fi rejudecati, după ce Curtea Supremă de Apel le-a anulat sentința.

Cadeții erau în închisoare de aproximativ șase ani. Cea mai recentă decizie a instanței superioare cu privire la cei 60 de foști cadeți a venit ca o dezamăgire pentru cei care așteptau o decizie similară care ar fi făcut posibilă eliberarea lor.

Un documentar care povestește poveștile cadeților militari din Turcia, dintre care sute au fost condamnați pe nedrept din cauza presupusei lor implicări în lovitura de stat eșuată din 2016, a avut premiera pe YouTube cu câteva zile înainte de a șasea aniversare a tentativei de lovitură de stat luna trecută, atragând peste 1 milion vizualizări.

În urma tentativei de lovitură de stat, 16.409 de cadeți militari au fost expulzați din academiile lor prin decrete fără să fie supuse controlului judiciar sau parlamentar, iar 355 dintre ei au fost condamnați la închisoare pe viață.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.