duminică, decembrie 10, 2023

Apelul disperat al cadeților condamnați pe viață, după lovitura de stat:„Vrem doar libertatea pe care o merităm”

Foștii cadeți condamnați pe viață au trimis o scrisoare comună către Curtea de Apel din Turcia, cerând eliberarea după ce au fost închiși în urma evenimentelor din 15 iulie 2016, conform Stockholm Center for Freedom.

Condamnați pentru acuzații de lovitură de stat, cadeții și-au cerut libertatea într-o scrisoare publică, îndemnând instanța să-și anuleze decizia „istorice, injustă, dezastruoasă și nedreaptă”.

În ciuda faptul că au negat participarea la tentativa de lovitură de stat și au spus că acționau doar la ordinele superiorilor lor, care le-au spus că a avut loc un atac terorist în noaptea tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016, foștii cadeți au fost condamnați în mai 2018, ca parte a procesului Orhanlı.

Orhanlı se referă la procesul cadeților militari pentru incidente care au avut loc la cabinele de taxare Orhanlı, din cartierul Tuzla, din Istanbul în noaptea tentativei de lovitură de stat.

În scrisoare, cadeții au afirmat că este „inacceptabil în orice ordine juridică, doctrină pozitivă sau set de valori ca soldații și cadeții, care se află în gradele cele mai inferioare ale armatei, să fie judecați și condamnați la închisoare pe viață pentru lovitură de stat, în care au fost amestecați cu tot felul de minciuni.”

„Facem apel la conștiința societății, moralitatea intelectuală, etica media și politică, puterea dreptății și justiția puterii! … Vrem doar libertatea pe care o merităm”, afirmă aceștia.

Ce s-a întâmplat?

Zeci de alți cadeți militari care au fost condamnați pe viață, sub acuzații legate de lovitură de stat, au fost eliberați în ultimele luni pentru a fi rejudecati, după ce Curtea Supremă de Apel le-a anulat sentința.

Cadeții erau în închisoare de aproximativ șase ani. Cea mai recentă decizie a instanței superioare cu privire la cei 60 de foști cadeți a venit ca o dezamăgire pentru cei care așteptau o decizie similară care ar fi făcut posibilă eliberarea lor.

Un documentar care povestește poveștile cadeților militari din Turcia, dintre care sute au fost condamnați pe nedrept din cauza presupusei lor implicări în lovitura de stat eșuată din 2016, a avut premiera pe YouTube cu câteva zile înainte de a șasea aniversare a tentativei de lovitură de stat luna trecută, atragând peste 1 milion vizualizări.

În urma tentativei de lovitură de stat, 16.409 de cadeți militari au fost expulzați din academiile lor prin decrete fără să fie supuse controlului judiciar sau parlamentar, iar 355 dintre ei au fost condamnați la închisoare pe viață.

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...