luni, martie 20, 2023

Apelul disperat al cadeților condamnați pe viață, după lovitura de stat:„Vrem doar libertatea pe care o merităm”

Foștii cadeți condamnați pe viață au trimis o scrisoare comună către Curtea de Apel din Turcia, cerând eliberarea după ce au fost închiși în urma evenimentelor din 15 iulie 2016, conform Stockholm Center for Freedom.

Condamnați pentru acuzații de lovitură de stat, cadeții și-au cerut libertatea într-o scrisoare publică, îndemnând instanța să-și anuleze decizia „istorice, injustă, dezastruoasă și nedreaptă”.

În ciuda faptul că au negat participarea la tentativa de lovitură de stat și au spus că acționau doar la ordinele superiorilor lor, care le-au spus că a avut loc un atac terorist în noaptea tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016, foștii cadeți au fost condamnați în mai 2018, ca parte a procesului Orhanlı.

Orhanlı se referă la procesul cadeților militari pentru incidente care au avut loc la cabinele de taxare Orhanlı, din cartierul Tuzla, din Istanbul în noaptea tentativei de lovitură de stat.

În scrisoare, cadeții au afirmat că este „inacceptabil în orice ordine juridică, doctrină pozitivă sau set de valori ca soldații și cadeții, care se află în gradele cele mai inferioare ale armatei, să fie judecați și condamnați la închisoare pe viață pentru lovitură de stat, în care au fost amestecați cu tot felul de minciuni.”

„Facem apel la conștiința societății, moralitatea intelectuală, etica media și politică, puterea dreptății și justiția puterii! … Vrem doar libertatea pe care o merităm”, afirmă aceștia.

Ce s-a întâmplat?

Zeci de alți cadeți militari care au fost condamnați pe viață, sub acuzații legate de lovitură de stat, au fost eliberați în ultimele luni pentru a fi rejudecati, după ce Curtea Supremă de Apel le-a anulat sentința.

Cadeții erau în închisoare de aproximativ șase ani. Cea mai recentă decizie a instanței superioare cu privire la cei 60 de foști cadeți a venit ca o dezamăgire pentru cei care așteptau o decizie similară care ar fi făcut posibilă eliberarea lor.

Un documentar care povestește poveștile cadeților militari din Turcia, dintre care sute au fost condamnați pe nedrept din cauza presupusei lor implicări în lovitura de stat eșuată din 2016, a avut premiera pe YouTube cu câteva zile înainte de a șasea aniversare a tentativei de lovitură de stat luna trecută, atragând peste 1 milion vizualizări.

În urma tentativei de lovitură de stat, 16.409 de cadeți militari au fost expulzați din academiile lor prin decrete fără să fie supuse controlului judiciar sau parlamentar, iar 355 dintre ei au fost condamnați la închisoare pe viață.

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...