vineri, aprilie 26, 2024

Apelul disperat al cadeților condamnați pe viață, după lovitura de stat:„Vrem doar libertatea pe care o merităm”

Foștii cadeți condamnați pe viață au trimis o scrisoare comună către Curtea de Apel din Turcia, cerând eliberarea după ce au fost închiși în urma evenimentelor din 15 iulie 2016, conform Stockholm Center for Freedom.

Condamnați pentru acuzații de lovitură de stat, cadeții și-au cerut libertatea într-o scrisoare publică, îndemnând instanța să-și anuleze decizia „istorice, injustă, dezastruoasă și nedreaptă”.

În ciuda faptul că au negat participarea la tentativa de lovitură de stat și au spus că acționau doar la ordinele superiorilor lor, care le-au spus că a avut loc un atac terorist în noaptea tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016, foștii cadeți au fost condamnați în mai 2018, ca parte a procesului Orhanlı.

Orhanlı se referă la procesul cadeților militari pentru incidente care au avut loc la cabinele de taxare Orhanlı, din cartierul Tuzla, din Istanbul în noaptea tentativei de lovitură de stat.

În scrisoare, cadeții au afirmat că este „inacceptabil în orice ordine juridică, doctrină pozitivă sau set de valori ca soldații și cadeții, care se află în gradele cele mai inferioare ale armatei, să fie judecați și condamnați la închisoare pe viață pentru lovitură de stat, în care au fost amestecați cu tot felul de minciuni.”

„Facem apel la conștiința societății, moralitatea intelectuală, etica media și politică, puterea dreptății și justiția puterii! … Vrem doar libertatea pe care o merităm”, afirmă aceștia.

Ce s-a întâmplat?

Zeci de alți cadeți militari care au fost condamnați pe viață, sub acuzații legate de lovitură de stat, au fost eliberați în ultimele luni pentru a fi rejudecati, după ce Curtea Supremă de Apel le-a anulat sentința.

Cadeții erau în închisoare de aproximativ șase ani. Cea mai recentă decizie a instanței superioare cu privire la cei 60 de foști cadeți a venit ca o dezamăgire pentru cei care așteptau o decizie similară care ar fi făcut posibilă eliberarea lor.

Un documentar care povestește poveștile cadeților militari din Turcia, dintre care sute au fost condamnați pe nedrept din cauza presupusei lor implicări în lovitura de stat eșuată din 2016, a avut premiera pe YouTube cu câteva zile înainte de a șasea aniversare a tentativei de lovitură de stat luna trecută, atragând peste 1 milion vizualizări.

În urma tentativei de lovitură de stat, 16.409 de cadeți militari au fost expulzați din academiile lor prin decrete fără să fie supuse controlului judiciar sau parlamentar, iar 355 dintre ei au fost condamnați la închisoare pe viață.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org