joi, august 4, 2022

Scandal! Ancheta după ce întrebările pentru examenul KPSS a fost găsite într-o culegere


Poliția a percheziționat Publicațiile Yediiklim, în cadrul anchetei deschise de Parchetul-Șef Ankara cu privire la Examenul de Selecție a Personalului Public (KPSS) desfășurat, pe 31 iulie, conform presei turcești. 

În cadrul anchetei, poliția a confiscat materiale digitale, o copie a cărților și teste legate de KPSS. 

 „Nu vom priva nici un tânăr de drepturile sale și nici nu vom permite ca credibilitatea statului nostru să fie afectată”, susține Yunus Arıncı, președintele Consiliului de Supraveghere de Stat.

În cadrul anchetei, poliția a percheziționat două adrese aparținând editurii din Kızılay și Ostim din Ankara.

De unde a pornit totul?

Un scandal a pornit în Turcia, după ce unele dintre întrebările din examenul de selecție a personalului public (KPSS) erau aceleași cu întrebările dintr-o culegerea a publicației Yediiklim.

Turcii au acuzat pe rețelele de socializare că ÖSYM, organismul responsabil de organizarea examenului ar fi dezvăluit întrebările înainte de examen.

Potrivit ÖSYM, în anul 2020, 1 milion 398 mii de candidați au intrat la examen. Pentru anul acesta încă nu a fost anunțat, dar se estimează că aproximativ 1,6 milioane de tineri au dat examenul pentru a câștiga un loc de muncă la instituțiile de stat.

Erdogan l-a demis șeful centrului de examinare

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a demis pe prof. Dr. Halis Aygün, șeful Centrului de Măsurare, Selecție și Plasare (ÖSYM), printr-un decret, pe 2 august.

Se vrea anularea examenului

Studenții de la Partidul Muncitorilor din Turcia (TIP) au protestant, cerând anularea examenului.

„Să fie anulat KPSS, cei responsabili vor fi trași la răspundere”, au scandat tinerii.

„Întrebările de examen furate și victimizarea elevilor. Am văzut din nou partea întunecată a AKP în KPSS desfășurat pe 31 iulie. Vrem un sistem în care crimele lor să nu rămână nepedepsite.”, susține  Arzum Yalçın,  membru unei organizații de tineret, în fața Centrului de examinare electronică din ÖSYM, din Istanbul. 

Cum funcționează sistemul?

Mulți tineri care termina studiile și caută un să se angajeze la stat trebuie să treacă printr-un examen, numit KPSS, care a avut loc weekend-ul trecut, urmând să aibă loc weekend-ul viitor, un alt examen pe specializări, apoi candidații merg la un interviu.

Interviul a fost adăugat după puciul eșuat din 15 iulie 2016 și are întrebări precum: „Cine este cel mai mare lider din istoria Turciei” sau „ Cum o cheamă pe mama președintelui turc, Recep Erdogan?” sunt adresate candidatilor.

De ce vor tinerii din Turcia să plece în străinătate?

De neratat pentru turiștii în Istanbul! Cisterna Basilică, de lângă Hagia Sofia a fost redeschisă

Acesta a fost complet închis în pandemie, permițând lucrătorilor să consolideze și să curețe basilica. Tije de oțel au fost întinse peste cornișele celor 336 de coloane care susțin tavanul subteran, dispuse în 12 rânduri de 28.

Cutremurător! O femeie a născut în mijlocul râului Evros, după ce a încercat să treacă granița spre Grecia

Potrivit informațiilor obținute, Süheyla Rizai, cetățean a Afganistanului, care s-a numărat printre imigranții ilegali împinși de autoritățile grecești în largul râului din provincia Edirne, a născut pe o barcă în mijlocul râului.

Scandal! Ancheta după ce întrebările pentru examenul KPSS a fost găsite într-o culegere

În cadrul anchetei, poliția a confiscat materiale digitale, o copie a cărților și teste legate de KPSS. 

Turcia: Veniturile din turismul aproape se triplează, îndreptându-se către un nivel anual record

Pe atunci, Turcia a câștigat 12,6 miliarde dolari în primele șase luni, inclusiv 7,97 miliarde dolari în al doilea trimestru și 34,5 miliarde dolari în întregul an.

Prima navă de cereale părăsește Ucraina, în baza unui acord cu Rusia

Nava de marfă Razoni, sub pavilion Sierra Leone, a pornit spre Liban, conform site-ului de urmărire a transporturilor maritime MarineTraffic.com

Mezzo-soprana româncă a făcut spectacol pe scena din Istanbul 

Ramona Zaharia a făcut declarații înainte de spectacolul ei din cadrul celui de-al 13-lea Festival Internațional de Operă de la Istanbul, în care a interpretat-o pe Carmen.

Turcia: Rugăciunea de înmormântare refuzată din cauza numelui de familie pe care îl purta

Imamii din trei moschei nu au condus rugăciunea funerară a lui Mükafat Gülen din cauza instrucțiunii muftiului Edremit, din provincia de la Marea Egee, Balikesir.

Istanbul. Ultimul muzeu înființat în timpul Imperiului Otoman! „Cea mai bogată colecție de artă islamică din lume” 

Muzeul este situat în Palatul Ibrahim Pașa, din cartierul Sultanahmet, din Istanbul. Înființat în 1914, scopul muzeul a fost de a preveni pierderea și furtul obiectelor de valoare istorică și religioasă din moschei, școli religioase, zawia și sanctuare din tot Imperiul Otoman.