joi, decembrie 8, 2022

Scandal! Ancheta după ce întrebările pentru examenul KPSS a fost găsite într-o culegere


Poliția a percheziționat Publicațiile Yediiklim, în cadrul anchetei deschise de Parchetul-Șef Ankara cu privire la Examenul de Selecție a Personalului Public (KPSS) desfășurat, pe 31 iulie, conform presei turcești. 

În cadrul anchetei, poliția a confiscat materiale digitale, o copie a cărților și teste legate de KPSS. 

 „Nu vom priva nici un tânăr de drepturile sale și nici nu vom permite ca credibilitatea statului nostru să fie afectată”, susține Yunus Arıncı, președintele Consiliului de Supraveghere de Stat.

În cadrul anchetei, poliția a percheziționat două adrese aparținând editurii din Kızılay și Ostim din Ankara.

De unde a pornit totul?

Un scandal a pornit în Turcia, după ce unele dintre întrebările din examenul de selecție a personalului public (KPSS) erau aceleași cu întrebările dintr-o culegerea a publicației Yediiklim.

Turcii au acuzat pe rețelele de socializare că ÖSYM, organismul responsabil de organizarea examenului ar fi dezvăluit întrebările înainte de examen.

Potrivit ÖSYM, în anul 2020, 1 milion 398 mii de candidați au intrat la examen. Pentru anul acesta încă nu a fost anunțat, dar se estimează că aproximativ 1,6 milioane de tineri au dat examenul pentru a câștiga un loc de muncă la instituțiile de stat.

Erdogan l-a demis șeful centrului de examinare

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a demis pe prof. Dr. Halis Aygün, șeful Centrului de Măsurare, Selecție și Plasare (ÖSYM), printr-un decret, pe 2 august.

Se vrea anularea examenului

Studenții de la Partidul Muncitorilor din Turcia (TIP) au protestant, cerând anularea examenului.

„Să fie anulat KPSS, cei responsabili vor fi trași la răspundere”, au scandat tinerii.

„Întrebările de examen furate și victimizarea elevilor. Am văzut din nou partea întunecată a AKP în KPSS desfășurat pe 31 iulie. Vrem un sistem în care crimele lor să nu rămână nepedepsite.”, susține  Arzum Yalçın,  membru unei organizații de tineret, în fața Centrului de examinare electronică din ÖSYM, din Istanbul. 

Cum funcționează sistemul?

Mulți tineri care termina studiile și caută un să se angajeze la stat trebuie să treacă printr-un examen, numit KPSS, care a avut loc weekend-ul trecut, urmând să aibă loc weekend-ul viitor, un alt examen pe specializări, apoi candidații merg la un interviu.

Interviul a fost adăugat după puciul eșuat din 15 iulie 2016 și are întrebări precum: „Cine este cel mai mare lider din istoria Turciei” sau „ Cum o cheamă pe mama președintelui turc, Recep Erdogan?” sunt adresate candidatilor.

De ce vor tinerii din Turcia să plece în străinătate?

Imagini șocante! Bătaie în parlamentul din Turcia. Un deputat se află la terapie intensivă

În timpul discuțiilor pentru bugetele 2023 ale Parlamentului, a izbucnit o ceartă între deputatul Partidului IYI, Ümit Yılmaz și vicepreședintele Grupului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Bülent Turan.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Carol Roman, decanul de vârstă al presei, a murit la vârsta de 90 de ani, după 73 de ani de activitate în presă

Roman a primit premiul jurnalistului anului cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea Asociației Jurnaliștilor Profesionisti (UZP), a publicat în revista Balcanii și Europa.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...