joi, septembrie 1, 2022

București: 2.000 de porții de Budinca lui Noe au fost împărțite cu ocazia sărbătorii Ashure

Voluntarii Asociației pentru Dialog și Valori Universale( ADVU) au distribuit, în mod gratuit, faimosul desert, Budinca lui Noe, cu ocazia sărbătorii Ashure.

Peste 2.000 de porți au fost oferite,duminică, în cadrul Festivalului Turcesc, din parcul Lumea Copiilor, în parteneriat cu Fundația Tuna. 

„Suntem și noi un mozaic frumos cum este acest preparat. Aşure conține diverse fructe și cereale cu gusturi diferite, însă dacă se unesc formează un desert minunat. Și noi, oameni de diferite etnii, religii și culturi diferite, putem forma o societate armonioasa în jurul stâlpilor umanității: toleranța, respectul față de ceilalți și pacea.”, susține Mustafa Oz, președintele ADVU.

„Oamenii au fost foarte încântați. Toți care au venit au fost cu zâmbetul pe buze,curioși și entuziasmați să împărtășim împreună frumusețea acestei tradiții.”, afirmă un voluntar ADVU.

Ce este Budinca lui Noe?

Cunoscut și sub numele de „Budinca lui Noe”, Ashure este un desert tradițional turcesc făcut cu arpacaș, fructe uscate și diferite alte boabe precum năut și fasole, sau nuci, fistic și condimente aromate, iar cu acest fel de mâncare, Noe i-a hrănit pe oamenii de pe Arcă.

În Balcani și Turcia, musulmanii sufii fac felul de mâncare în timpul lunii Muharram în care are loc Ziua Ashure.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.