luni, februarie 26, 2024

București: 2.000 de porții de Budinca lui Noe au fost împărțite cu ocazia sărbătorii Ashure

Voluntarii Asociației pentru Dialog și Valori Universale( ADVU) au distribuit, în mod gratuit, faimosul desert, Budinca lui Noe, cu ocazia sărbătorii Ashure.

Peste 2.000 de porți au fost oferite,duminică, în cadrul Festivalului Turcesc, din parcul Lumea Copiilor, în parteneriat cu Fundația Tuna. 

„Suntem și noi un mozaic frumos cum este acest preparat. Aşure conține diverse fructe și cereale cu gusturi diferite, însă dacă se unesc formează un desert minunat. Și noi, oameni de diferite etnii, religii și culturi diferite, putem forma o societate armonioasa în jurul stâlpilor umanității: toleranța, respectul față de ceilalți și pacea.”, susține Mustafa Oz, președintele ADVU.

„Oamenii au fost foarte încântați. Toți care au venit au fost cu zâmbetul pe buze,curioși și entuziasmați să împărtășim împreună frumusețea acestei tradiții.”, afirmă un voluntar ADVU.

Ce este Budinca lui Noe?

Cunoscut și sub numele de „Budinca lui Noe”, Ashure este un desert tradițional turcesc făcut cu arpacaș, fructe uscate și diferite alte boabe precum năut și fasole, sau nuci, fistic și condimente aromate, iar cu acest fel de mâncare, Noe i-a hrănit pe oamenii de pe Arcă.

În Balcani și Turcia, musulmanii sufii fac felul de mâncare în timpul lunii Muharram în care are loc Ziua Ashure.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.