sâmbătă, decembrie 2, 2023

Inflația în Turcia: Peste 60 la sută dintre turci abia își permit să plătească chiria

Peste 60 la sută dintre turci se luptă pentru a putea plăti chiria, după ce inflația a provocat o creștere a prețurilor locuințelor, conform Stockholm Center for Freedom.

În sondajului realizat de firma de cercetare AKSOY, turcii au fost întrebați dacă au avut dificultăți în a-și plăti chiria.

47,5% dintre participanți au spus că le este „foarte greu” să-și plătească chiria, iar 20,4% spun că le este „greu”.

Doar 7,1% dintre ei au declarat că nu au dificultăți în a-și plăti chiria. Această rată este de 14,7% în rândul susținătorilor partidului lui Erdogan, semnificativ mai mare decât media națională.

Lege pentru a limita creșterea chiriei

În iunie, parlamentul turc a votat pentru adoptarea unui amendament temporar la legislația existentă pentru a proteja chiriașii prin limitarea creșterii chiriei pe fondul creșterii ratelor inflației din țară.

Potrivit noului regulament, creșterea prețului chiriei va fi limitată la 25% până în iulie 2023.

Un cost al vieții uimitor de ridicat a devenit noua normalitate în Turcia, unde creșterile recente ale prețurilor la alimente și utilități împing inflația în sus, paralizând și mai mult puterea de cumpărare a cetățenilor.

Potrivit datelor oficiale, prețurile de consum au accelerat până la o rată anuală de 78,6% în iunie, în creștere de la 73,5% în mai.

Un număr tot mai mare de turci s-au plâns pe rețelele sociale de creșterea facturilor la electricitate și de îndatorare. Mulți au spus și alimentele de bază, cum ar fi legumele, au devenit un lux, deoarece prețurile au crescut cu aproape 400 la sută.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.