vineri, martie 29, 2024

Inflația în Turcia: Peste 60 la sută dintre turci abia își permit să plătească chiria

Peste 60 la sută dintre turci se luptă pentru a putea plăti chiria, după ce inflația a provocat o creștere a prețurilor locuințelor, conform Stockholm Center for Freedom.

În sondajului realizat de firma de cercetare AKSOY, turcii au fost întrebați dacă au avut dificultăți în a-și plăti chiria.

47,5% dintre participanți au spus că le este „foarte greu” să-și plătească chiria, iar 20,4% spun că le este „greu”.

Doar 7,1% dintre ei au declarat că nu au dificultăți în a-și plăti chiria. Această rată este de 14,7% în rândul susținătorilor partidului lui Erdogan, semnificativ mai mare decât media națională.

Lege pentru a limita creșterea chiriei

În iunie, parlamentul turc a votat pentru adoptarea unui amendament temporar la legislația existentă pentru a proteja chiriașii prin limitarea creșterii chiriei pe fondul creșterii ratelor inflației din țară.

Potrivit noului regulament, creșterea prețului chiriei va fi limitată la 25% până în iulie 2023.

Un cost al vieții uimitor de ridicat a devenit noua normalitate în Turcia, unde creșterile recente ale prețurilor la alimente și utilități împing inflația în sus, paralizând și mai mult puterea de cumpărare a cetățenilor.

Potrivit datelor oficiale, prețurile de consum au accelerat până la o rată anuală de 78,6% în iunie, în creștere de la 73,5% în mai.

Un număr tot mai mare de turci s-au plâns pe rețelele sociale de creșterea facturilor la electricitate și de îndatorare. Mulți au spus și alimentele de bază, cum ar fi legumele, au devenit un lux, deoarece prețurile au crescut cu aproape 400 la sută.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.