vineri, iunie 21, 2024

Inflația în Turcia: Peste 60 la sută dintre turci abia își permit să plătească chiria

Peste 60 la sută dintre turci se luptă pentru a putea plăti chiria, după ce inflația a provocat o creștere a prețurilor locuințelor, conform Stockholm Center for Freedom.

În sondajului realizat de firma de cercetare AKSOY, turcii au fost întrebați dacă au avut dificultăți în a-și plăti chiria.

47,5% dintre participanți au spus că le este „foarte greu” să-și plătească chiria, iar 20,4% spun că le este „greu”.

Doar 7,1% dintre ei au declarat că nu au dificultăți în a-și plăti chiria. Această rată este de 14,7% în rândul susținătorilor partidului lui Erdogan, semnificativ mai mare decât media națională.

Lege pentru a limita creșterea chiriei

În iunie, parlamentul turc a votat pentru adoptarea unui amendament temporar la legislația existentă pentru a proteja chiriașii prin limitarea creșterii chiriei pe fondul creșterii ratelor inflației din țară.

Potrivit noului regulament, creșterea prețului chiriei va fi limitată la 25% până în iulie 2023.

Un cost al vieții uimitor de ridicat a devenit noua normalitate în Turcia, unde creșterile recente ale prețurilor la alimente și utilități împing inflația în sus, paralizând și mai mult puterea de cumpărare a cetățenilor.

Potrivit datelor oficiale, prețurile de consum au accelerat până la o rată anuală de 78,6% în iunie, în creștere de la 73,5% în mai.

Un număr tot mai mare de turci s-au plâns pe rețelele sociale de creșterea facturilor la electricitate și de îndatorare. Mulți au spus și alimentele de bază, cum ar fi legumele, au devenit un lux, deoarece prețurile au crescut cu aproape 400 la sută.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.