joi, septembrie 1, 2022

Inflația în Turcia: Peste 60 la sută dintre turci abia își permit să plătească chiria

Peste 60 la sută dintre turci se luptă pentru a putea plăti chiria, după ce inflația a provocat o creștere a prețurilor locuințelor, conform Stockholm Center for Freedom.

În sondajului realizat de firma de cercetare AKSOY, turcii au fost întrebați dacă au avut dificultăți în a-și plăti chiria.

47,5% dintre participanți au spus că le este „foarte greu” să-și plătească chiria, iar 20,4% spun că le este „greu”.

Doar 7,1% dintre ei au declarat că nu au dificultăți în a-și plăti chiria. Această rată este de 14,7% în rândul susținătorilor partidului lui Erdogan, semnificativ mai mare decât media națională.

Lege pentru a limita creșterea chiriei

În iunie, parlamentul turc a votat pentru adoptarea unui amendament temporar la legislația existentă pentru a proteja chiriașii prin limitarea creșterii chiriei pe fondul creșterii ratelor inflației din țară.

Potrivit noului regulament, creșterea prețului chiriei va fi limitată la 25% până în iulie 2023.

Un cost al vieții uimitor de ridicat a devenit noua normalitate în Turcia, unde creșterile recente ale prețurilor la alimente și utilități împing inflația în sus, paralizând și mai mult puterea de cumpărare a cetățenilor.

Potrivit datelor oficiale, prețurile de consum au accelerat până la o rată anuală de 78,6% în iunie, în creștere de la 73,5% în mai.

Un număr tot mai mare de turci s-au plâns pe rețelele sociale de creșterea facturilor la electricitate și de îndatorare. Mulți au spus și alimentele de bază, cum ar fi legumele, au devenit un lux, deoarece prețurile au crescut cu aproape 400 la sută.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.