vineri, aprilie 26, 2024

Ameninţările Preşedintelui turc cu prilejul G20 Divergenţe profunde între cancelarul Angela Merkel şi Erdogan

Președintele Erdogan avertizează că Turcia nu va rămâne pasivă față de înarmarea kurzilor din Siria.

Merkel a precizat că unul dintre subiectele în dezacord este respectarea drepturilor omului: în Turcia au avut loc numeroase arestări după tentativa de lovitură de stat din 2016. De asemenea, Germania și-a retras recent trupele de la baza militară Incirlik, din Turcia, după ce guvernul de la Ankara a refuzat să permită accesul unor parlamentari germani la militarii din țara lor, aflați conform Constituției sub controlul puterii legislative.

AFP reamintește că în primăvara aceasta guvernul de la Berlin nu a premis organizarea unor mitinguri electorale ale diasporei turcești, înaintea referendumului din Turcia pentru extinderea atribuțiilor președintelui. Erdogan a reacționat acuzând autoritățile germane de un comportament comparabil cu nazismul.

„Toate acestea sunt evoluții care arată mari divergențe și nu le-am ascuns”, a declarat cancelarul după dialogul cu Erdogan.

„Cu siguranță nu vom rămâne tăcuți și pasivi față de sprijinirea și înarmarea organizațiilor teroriste din apropierea frontierelor noastre și față de formarea de insule de terorism în regiune”, a declarat Erdogan într-o conferință de presă în cadrul summitului G-20 de la Hamburg. „Nu vom ezita să facem uz de dreptul nostru la autoapărare împotriva formațiunilor care amenință securitatea țării noastre”, a adăugat el.

Statele Unite au decis să furnizeze arme milițiilor kurde YPG din Siria, care luptă împotriva Statului Islamic

Guvernul de la Ankara consideră însă YPG o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și se teme că armele vor ajunge în cele din urmă la insurgenții de pe teritoriul Turciei, explică agenția Anadolu. Turcia, SUA și Uniunea Europeană sunt de acord că PKK este o organizație teroristă.

Erdogan i-a comunicat direct punctul său de vedere președintelui american, Donald Trump, cu ocazia întâlnirii lor de la Casa Albă, din mai. Cei doi șefi de stat s-au întâlnit și la Hamburg, la summitul G-20.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat sâmbătă că are în continuare „divergențe profunde” cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, după întâlnirea lor de la summitul G-20 de la Hamburg.


Sursa: https://www.reuters.com/article/us-g20-germany-turkey-idUSKBN19Q1DK

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.