vineri, octombrie 23, 2020

Semnificaţiile unei opere de artă: „Ecoute” de Henri de Miller

De câte ori trec prin Place Rene-Cassin mergând spre Jardin des Halles ori spre l ‘Eglise Saint -Eustache nu mă pot împiedeca să mă gândesc la destinul sculptorului Henri de Miller! Autorul enormei lucrări Ecoute, plasată acolo. Probabil, toată lumea întreba când venea vorba despre el, dacă… „E Henry Miller„ (scriitorul, evident ).

henri2 Totuşi, sculptorul nu şi-a schimbat numele, există doar acel minuscul ”de „ care face diferenţa. Dar, faţă de scriitori, sculptorii au această recompensă enormă, aceea de a fi prezenţi mereu în vizual, pe opera lui se caţără copiii, lângă ea se întâlnesc îmdrăgostiţii şi ea e integrată în viaţa acelui cartier atât de viu, de fremătător. Écoute este opera artistului francez Henri de Miller (1953-1999 , plasată la Paris în Place Rene Cassin, o sculptură de mari dimensiuni, conceputa în 1986.

Lumea se mişcă prin acel cartier parizian foarte activ, aproape de celebrele Halles, lângă un parc impresionant iar sculptura îi îndeamnă pe cei care o privesc fie şi doar câteva secnude să îi asculte pe ceilalţi, să fie prezenţi la viaţa lor, să bage în seamă durerea sau frământarea celor care suferă, sunt închişi pe nedrept, luptă pentru drepturile lor.

Lângă Ecoute îşi încearcă puterile, mereu, tineri cântăreţi, baladişti, chitarişti, jazzmani sau cântăreţi de hip hop. Locul devine unul al schimbului de impresii, arta în stradă devine loc de întâlnire. Nu departe, o expoziţie dedicată migranţilor ( fotografii şi instalaţii plastice) completează peisajul cosmopolit, în care mişună oameni din patru colţuri ale planetei.

eucate

Ecoute este o operă care îndeamnă la meditaţie, care te face să te opreşti o clipă din iureşul vieţii tale şi să te gândeşti la soarta acestei lumi, la felul în care ascultând durerile altora poţi adăuga un strop de bine şi de umanitate în acest şuvoi imens al realităţii unui secol frământat. (Cleopatra Lorinţiu)

IFCL: Festivalul de Muzică online despre viața și importanța iubirii aproapelui

Festivalul Internațional de Limbă și Cultură (IFLC), la 19 a ediție, prezintă online un spectacol de muzică despre viața și importanța iubirii aproapelui.

Mărturisiri despre planurile de asasinat preconizate de Turcia pe teritoriul Austriei

Mărturisiri despre planurile de asasinat preconizate de Turcia pe teritoriul Australiei

Erdogan declară că este mai mult gaz în Marea Neagră decât se credea

Recep Tayyip Erdogan a declarat, sâmbătă, că un vast câmp de gaze naturale descoperit în Marea Neagră este chiar mai mare decât s-a estimat, relatează Business Times.

Fostul colonel, închis de 4 ani, a murit din cauza problemelor cardiace

Fostul colonel, închis de 4 ani, a murit din cauza problemelor cardiace

Un jurnalist turc renumit a murit

Ziaristul notoriu Bekir Coşkun a murit, ieri, unde se trata într-un spital din Ankara pentru cancer la plămâni, relatează presa turcească.

“Mentalitate fascistă”: Poliția a intervenit la primul spectacol de teatru kurd din Istanbul

Poliția a intervenit la prima piesă în limba kurdă care a fost pusă în scenă în Teatrul Municipal din Istanbul din cauza „preocupărilor de securitate publică”, relatează Duvar English.

Turcia: Un deținut a murit torturat de gardienii penitenciarului

Serkan Tumay, în vârstă de 25 de ani, care se aflat de șase ani în penitenciarul Kırıkkale, din Ankara pentru furt, a murit în celula sa solitară, în care a fost mutat după ce colegul său a informat famila despre tortura fizică.

Matei Martin:“De câți Altani e nevoie pentru a schimba regimul Erdogan?”

Matei Martin de la Dilema Veche a abordat în utlima s-a cronică cazul scriitorului Ahmet Altan, închis după gratii , dar și destinul Turciei după puciul eșuat din 15 iulie 2016, sub regimul lui Erdogan.