duminică, iunie 16, 2024

Semnificaţiile unei opere de artă: „Ecoute” de Henri de Miller

De câte ori trec prin Place Rene-Cassin mergând spre Jardin des Halles ori spre l ‘Eglise Saint -Eustache nu mă pot împiedeca să mă gândesc la destinul sculptorului Henri de Miller! Autorul enormei lucrări Ecoute, plasată acolo. Probabil, toată lumea întreba când venea vorba despre el, dacă… „E Henry Miller„ (scriitorul, evident ).

henri2 Totuşi, sculptorul nu şi-a schimbat numele, există doar acel minuscul ”de „ care face diferenţa. Dar, faţă de scriitori, sculptorii au această recompensă enormă, aceea de a fi prezenţi mereu în vizual, pe opera lui se caţără copiii, lângă ea se întâlnesc îmdrăgostiţii şi ea e integrată în viaţa acelui cartier atât de viu, de fremătător. Écoute este opera artistului francez Henri de Miller (1953-1999 , plasată la Paris în Place Rene Cassin, o sculptură de mari dimensiuni, conceputa în 1986.

Lumea se mişcă prin acel cartier parizian foarte activ, aproape de celebrele Halles, lângă un parc impresionant iar sculptura îi îndeamnă pe cei care o privesc fie şi doar câteva secnude să îi asculte pe ceilalţi, să fie prezenţi la viaţa lor, să bage în seamă durerea sau frământarea celor care suferă, sunt închişi pe nedrept, luptă pentru drepturile lor.

Lângă Ecoute îşi încearcă puterile, mereu, tineri cântăreţi, baladişti, chitarişti, jazzmani sau cântăreţi de hip hop. Locul devine unul al schimbului de impresii, arta în stradă devine loc de întâlnire. Nu departe, o expoziţie dedicată migranţilor ( fotografii şi instalaţii plastice) completează peisajul cosmopolit, în care mişună oameni din patru colţuri ale planetei.

eucate

Ecoute este o operă care îndeamnă la meditaţie, care te face să te opreşti o clipă din iureşul vieţii tale şi să te gândeşti la soarta acestei lumi, la felul în care ascultând durerile altora poţi adăuga un strop de bine şi de umanitate în acest şuvoi imens al realităţii unui secol frământat. (Cleopatra Lorinţiu)

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia: 7 persoane arestate că au ascultat predici religioase pe platforma X

Organizația Națională de Informații a Turciei (MİT) au condus o operațiune care vizează indivizii care participau la un live de pe platforma X, unde discutau Risale-i Nur, o exegeză Coranică scrisă de regretatul savant islamic Said Nursî, a cărui învățături au contribuit mai târziu la inspirarea Mișcării Gülen.

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Germania: Partidul afiliat cu Erdogan nu a câștigat un loc în Parlamentul European

Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch (Alianța Democratică pentru Diversitate și Trezire, sau DAVA) a primit 148.724 de voturi din cei 65 de milioane de alegători eligibili din Germania.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.