joi, martie 28, 2024

Al treilea congres al Societății Sud Est Europene de Neurochirurgie (Cluj-Napoca)

Aproximativ 500 de specialiști în domeniul neurochirurgiei participă la al treilea congres al Societății Sud Est Europene de Neurochirurgie, care se desfășoară la Cluj-Napoca, în perioada 14-16 septembrie.

președintele în exercițiu al Societății Sud Est Europene de Neurochirugie, Kresimir Rotim (Croația), a spus că este onorat că se află într-un centru al excelenței în neurochirurgie, cum este Clujul.

„Societatea Sud Est Europeană de Neurochirurgie a luat ființă în urmă cu mai bine de cinci ani și adună laolaltă societățile chirurgicale și membrii societăților neurochirurgicale din 14 țări. Este un eveniment extrem de important pentru noi, pentru Cluj, fiind în mod cert cel mai mare congres de neurochirurgie organizat vreodată pe teritoriul României și având o participare de aproape 500 persoane. Avem și 50 de lectori invitați din străinătate. Ceea ce este de asemenea important de menționat este faptul că în acest congres avem organizat și un simpozion internațional pentru asistente, pentru prima dată organizat în țara noastră pe domeniul neurochirurgical. Cu această ocazie avem și o întâlnire cu Congresul Societății Române de Neurochirurgie, care este deosebit de onorată să fie partener al acestui eveniment deosebit de important’, a spus Ștefan Florian.

În perioada 14-16 septembrie, la Cluj-Napoca are loc Congresul Societății Sud Est Europene de Neurochirurgie, organizat de Societatea Sud Est Europenă de Neurochirurgie, Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Iuliu Hațieganu’ Cluj-Napoca și de Societatea Română de Neurochirurgie.

„Mulțumesc profesorului Florian pentru organizarea acestui congres aici în Cluj. Este foarte important pentru noi, cu atât mai mult cu cât prof. Florian este lider al societății noastre, este președintele societății românești și vicepreședinte al Federației Mondiale de Neurochirurgie. Suntem foarte fericiți că suntem în Cluj, deoarece Clujul este un mare centru universitar și un centru de excelență în neurochirurgie’, a spus Kresimir Rotim.

„Suntem un grup de experți din 14 țări din regiunea sud est europeană, fiecare având un domeniu specific de expertiză și ceea ce încercăm este să ne împărtășim experiența, să învățăm unii de la alții și să ne trimitem tinerii și colaboratorii aflați în formare în diversele centre, ca să aibă o cât mai bună pregătire și să ne asigurăm un viitor deosebit pentru această regiune’, a menționat Lukas Rasulic

Cu ocazia congresului de la Cluj va avea loc și o schimbare a conducerii Societății Sud Est Europene de Neurochirurgie, iar președintele ales, Lukas Rasulic (Serbia), a spus, în aceeași conferință de presă, că societatea pe care o reprezintă a organizat multe evenimente, că este foarte activă și vizibilă în lume și că scopul principal este de a dezvolta neurochirurgia.

„Suntem un grup de experți din 14 țări din regiunea sud est europeană, fiecare având un domeniu specific de expertiză și ceea ce încercăm este să ne împărtășim experiența, să învățăm unii de la alții și să ne trimitem tinerii și colaboratorii aflați în formare în diversele centre, ca să aibă o cât mai bună pregătire și să ne asigurăm un viitor deosebit pentru această regiune’, a menționat Lukas Rasulic.Printre invitații din străinătate se numără specialiști din țări precum Germania, Italia, SUA, Japonia, Rusia, Serbia, Franța, Grecia, Ungaria, Olanda, Ucraina, Turcia, India.


 

 

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).