luni, aprilie 15, 2024

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

O instanță din Istanbul a pronunțat pedepse cu închisoarea pentru doi jurnaliști faimoși și unui director de artă, acuzați de încurajarea unei organizații criminale, conform presei turcești.

Înalta Curte Penală a 26-a din Istanbul și-a pronunțat hotărârile în timpul celei de-a treia ședințe în rejudecarea jurnaliștilor și lucrătorilor mass-media.

Printre inculpați s-au numărat jurnaliștii veterani Nazlı Ilıcak și Ahmet Altan, precum și directorul artistic al cotidianului Zaman, Fevzi Yazıcı și managerul de marketing al mărcii Yakup Şimşek.

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate Mișcării Gülen.

Condamnările, care constatau mai întâi în pedepse pe viață agravate și ulterior pedepse mai mici, au fost anulate de două ori de Curtea Supremă de Apel, necesitând o rejudecare.

Aceștia au fost acuzați că au sprijinit tentativă de lovitură de stat prin „diseminarea de mesaje subliminale către public”.

Inculpații, care au fost arestați imediat după puciul eșuat din 2016, au executat o pedeapsă cuprinsă între patru ani și șase ani și jumătate.

Aceștia au negat acuzațiile și au spus că acțiunile lor se încadrează în limitele activismului jurnalistic și nu au nimic de-a face cu tentativa de lovitură de stat.

6 ani de închisoare pentru Altan

Instanța a pronunțat o pedeapsă cu închisoare de cinci ani pentru Ilıcak, șase ani pentru Altan și doi ani pentru Yazıcı, sub acuzația de a ajuta o organizație armată fără a fi membru al acesteia, în timp ce Șimșek a fost achitat de acuzațiile îndreptate împotriva sa.

Instanța a menținut interdicția de călătorie pentru Ilıcak și Altan, în timp ce a fost eliminată pentru Yazıcı împreună cu alte măsuri judiciare de probațiune.

Legea controversată

Avocatul lui Altan, Figen Çalıkuşu Albuga, a declarat că infracţiunea de a ajuta o organizaţie armată fără apartenenţă la aceasta contravine constituţiei, prin urmare dosarele inculpaţilor care se confruntă cu această acuzaţie ar trebui trimise la Curtea Constituţională, iar procesul încetat până când instanţa supremă va pronunţa o hotărâre. Instanța a respins cererea avocatului.

Într-o decizie importantă din decembrie, Curtea Constituțională a Turciei a anulat articolul 220 § 6 din Codul penal al Turciei, o lege controversată care pedepsea indivizii pentru comiterea de infracțiuni în numele unei organizații fără a fi membru al organizației respective, invocând lipsa de claritate și previzibilitate.

Curtea Constituțională a spus că neclaritatea legii duce la o interpretare largă care afectează drepturile fundamentale precum libertățile de exprimare, întrunire și asociere, precum și libertatea religioasă și conștiință. Acesta a concluzionat că prevederea nu îndeplinește standardele cerute de certitudine și previzibilitate și, prin urmare, este incompatibilă cu principiile constituționale.

CEDO s-a pronunțat în cazul Ilıcak și Altan

Ilıcak și Altan au fost condamnați la închisoare, indiferent de deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care au constatat încălcări ale drepturilor în închisoarea lor.

Instanța cu sediul la Strasbourg a constatat încălcări ale drepturilor în închisoarea lui Altan în aprilie 2021. CEDO a constatat că „nu existau dovezi că acțiunile reclamantului ar fi făcut parte dintr-un plan de răsturnare a guvernului”.

Curtea a decis, de asemenea, în decembrie 2021, în cazul lui Ilıcak, că munca pentru instituții de presă apropiate Mișcării Gülen și exprimarea îndoielilor cu privire la narațiunea guvernului turc cu privire la lovitura de stat eșuată nu au fost motive plauzibile pentru acuzațiile legate de terorism.

Altan, de asemenea un romancier renumit, a scris două cărți în spatele gratiilor intitulate „Nu voi mai vedea lumea niciodată” și „ Doamna Hayat”.

În timp ce prima, care a fost tradusă în mai multe limbi și publicată în aproape 30 de țări, a fost desemnată una dintre cele mai bune 20 de cărți ale anului 2019 de Amazon în SUA, cea din urmă a fost desemnată„Cel mai bun roman european” de revista franceză Transfuge.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.