sâmbătă, aprilie 13, 2024

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Procurorii turci cer o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani pentru un jurnalist din cauza reportajelor de anul trecut în care acesta vorbea despre presupusa corupție în justiție, conform Stokcholm Center for Freedom.

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

De asemenea, a fost solicitată și acordată permisiunea de la Ministerul Justiției pentru a investiga jurnalistul, deoarece articolul 301 din TCK, care se referă la insulte, necesită această aprobare pentru a investiga o persoană.

Jurnalistul Tolga Şardan a fost pus în arest preventiv pentru cinci zile în noiembrie, după ce un articolul semnat de el a fost publicat pe site-ul de ştiri T24.

Despre ce era vorba în articol

Articolul a dezvăluit existența unui raport al Organizației Naționale de Informații din Turcia (MİT) privind corupția în sistemul judiciar.

În articolul său, Şardan a scris că raportul MİT a fost înaintat preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan şi a dezvăluit diverse nereguli şi practici corupte.

În cadrul investigației lor, procurorii l-au întrebat pe MİT dacă există un astfel de raport, ceea ce MİT a negat, conform rechizitoriului.

Turcia se confruntă de ceva timp cu urmăririle penale pentru corupție în cadrul sistemului său judiciar.

Înainte de articolul lui Şardan, procurorul-şef din Istanbul İsmail Uçar a prezentat o scrisoare trimisă Consiliului Judecătorilor şi Procurorilor (HSK) prin care dezvăluie corupţia din sistemul judiciar al ţării.

Mii de judecători și procurori expulzați

Turcia a exclus peste 4.000 de judecători și procurori imediat după o lovitură de stat eșuată din iulie 2016 din cauza presupuselor legături cu Mișcarea Gülen.

Excluderea în masă a membrilor sistemului judiciar este considerată de mulți specialiști că are un efect negativ asupra întregului sistem de justiție, intimidând judecătorii și procurorii rămași să îndeplinească cererea guvernului prin lansarea unor investigații motivate politic asupra criticilor.

Justiția din Turcia a fost deja criticată de organismele internaționale și de grupurile de drepturi pentru că a primit ordine de la puterea executivă înainte de investigarea corupției.

Turcia s-a clasat pe locul 117 dintre 142 de țări în indicele statului de drept publicat de World Justice Project (WJP) în octombrie, un semn al deteriorării statului de drept în țară.

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.