luni, iulie 15, 2024

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Procurorii turci cer o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani pentru un jurnalist din cauza reportajelor de anul trecut în care acesta vorbea despre presupusa corupție în justiție, conform Stokcholm Center for Freedom.

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

De asemenea, a fost solicitată și acordată permisiunea de la Ministerul Justiției pentru a investiga jurnalistul, deoarece articolul 301 din TCK, care se referă la insulte, necesită această aprobare pentru a investiga o persoană.

Jurnalistul Tolga Şardan a fost pus în arest preventiv pentru cinci zile în noiembrie, după ce un articolul semnat de el a fost publicat pe site-ul de ştiri T24.

Despre ce era vorba în articol

Articolul a dezvăluit existența unui raport al Organizației Naționale de Informații din Turcia (MİT) privind corupția în sistemul judiciar.

În articolul său, Şardan a scris că raportul MİT a fost înaintat preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan şi a dezvăluit diverse nereguli şi practici corupte.

În cadrul investigației lor, procurorii l-au întrebat pe MİT dacă există un astfel de raport, ceea ce MİT a negat, conform rechizitoriului.

Turcia se confruntă de ceva timp cu urmăririle penale pentru corupție în cadrul sistemului său judiciar.

Înainte de articolul lui Şardan, procurorul-şef din Istanbul İsmail Uçar a prezentat o scrisoare trimisă Consiliului Judecătorilor şi Procurorilor (HSK) prin care dezvăluie corupţia din sistemul judiciar al ţării.

Mii de judecători și procurori expulzați

Turcia a exclus peste 4.000 de judecători și procurori imediat după o lovitură de stat eșuată din iulie 2016 din cauza presupuselor legături cu Mișcarea Gülen.

Excluderea în masă a membrilor sistemului judiciar este considerată de mulți specialiști că are un efect negativ asupra întregului sistem de justiție, intimidând judecătorii și procurorii rămași să îndeplinească cererea guvernului prin lansarea unor investigații motivate politic asupra criticilor.

Justiția din Turcia a fost deja criticată de organismele internaționale și de grupurile de drepturi pentru că a primit ordine de la puterea executivă înainte de investigarea corupției.

Turcia s-a clasat pe locul 117 dintre 142 de țări în indicele statului de drept publicat de World Justice Project (WJP) în octombrie, un semn al deteriorării statului de drept în țară.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.