luni, aprilie 15, 2024

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan și omologul său egiptean Abdel Fattah el-Sisi s-a întâlnit, miercuri, la Cairo, pentru a începe „o nouă foaie” în relațiile lor, după o pauză de 12 ani, conform presei turcești.

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Cele două țării încep „o nouă etapă în relație” și își propun o creștere a comerțului la „15 miliarde de dolari pe an în câțiva ani” și cooperare diplomatică în Orientul Mijlociu.

Liderii au criticat conflictul din Gaza

Cei doi lideri au criticat Israelului și au cerut încetarea focului în Fâșia Gaza. 

Erdogan a spus că palestinienii sunt „în fruntea agendei noastre” și că este „prioritatea noastră să stabilim o încetare a focului cât mai curând posibil”.

Turcia este „gata să lucreze cu Egiptul pentru recuperarea și reconstrucția Gazei pe termen mediu”, afirmă acesta.

De asemenea, Sisi a criticat „obstacolele Israelului care înseamnă că ajutorul umanitar pătrunde prea încet în Gaza”.

Egiptul controlează trecerea Rafah în Gaza, dar Israelul insistă să inspecteze fiecare transport de ajutor.

Cairo a găzduit eforturi comune cu Qatar și Statele Unite pentru a negocia un nou armistițiu între Israel și Hamas.

O delegație israeliană a ajuns de marți, la Cairo, în timp ce o delegație Hamas urma să a ajuns, miercuri, în capitala egipteană.

Probleme între Turcia și Egipt

Relațiile dintre Turcia și Egipt s-au deteriorat în 2013 după ce Sisi, pe atunci ministru al Apărării, l-a demis pe președintele islamist Mohamed Morsi, un aliat al Ankarei și parte a mișcării Frații Musulmani.

La acea vreme, Erdogan a spus că nu va vorbi niciodată cu Sisi, care în 2014 a devenit președintele celei mai populate națiuni din lumea arabă.

Relațiile s-au îmbunătățit din 2021, când o delegație turcă a vizitat Egiptul pentru a discuta despre normalizare.

În iulie 2023, Cairo și Ankara și-au numit ambasadori în capitalele pentru prima dată într-un deceniu.

În noiembrie 2022, Erdogan și Sisi și-au strâns mâna în Qatar, ceea ce președinția egipteană a anunțat ca un nou început pentru relațiile lor.

Comerțul între Turcia și Egipt

În ciuda înghețarii relațiilor diplomatice, comerțul dintre cei doi a continuat. Potrivit cifrelor Băncii Centrale din Egipt, Turcia este al cincilea partener comercial al Egiptului.

La începutul acestei luni, ministrul turc de externe, Hakan Fidan a declarat că a fost finalizat un acord pentru furnizarea de drone Egiptului.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.