luni, aprilie 15, 2024

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Apel urgent de închidere a unei controversate mine de aur, după ce o alunecare de teren a prins cel puțin nouă muncitori din estul Turciei, conform presei turcești.

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală lângă districtul İliç, din provincia Erzincan. Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment

„Cel puțin nouă persoane sunt prinse”, a declarat primarul Erzincan, Bekir Aksun.

Oficialii au raportat miercuri și arestarea a patru persoane, inclusiv managerul de teren al carierei.

Uniunea Camerelor Inginerilor și Arhitecților din Turcia a îndemnat guvernul să închidă mina.

„Toți cei responsabili de dezastru ar trebui să fie trași la răspundere în fața justiției.Toate rapoartele de impact asupra mediului ar trebui anulate, iar fabrica trebuie închisă imediat.”se arată în comunicat.

Fluviul Eufrat este în pericol 

Ecologiștii se tem că cianura și acidul sulfuric utilizate în procesul de extracție a aurului s-ar putea răspândi în râul Eufrat, care trece din Turcia până în vecinele Siria și Irak. 

Ministerul Turciei de Mediu a declarat că a sigilat un pârâu care curge spre Eufrat, ca măsură de precauție, adăugând că până acum nu au fost detectate scurgeri poluante.

Cu toate acestea, Platforma Natură și Mediu İliç, un grup de presiune local, a spus că pârâul s-a amestecat deja cu Eufratul.

„Nu sigilați (pârâul), sigilați mina”, afirmă grupul.

Amendă de 16,5 de milioane de lire 

Avocații pentru mediu și oficialii locali au încercat să închidă mina deschisă după o scurgere de cianură din 2022 cauzată de o țeavă spartă.

Fabrica s-a închis pentru câteva luni, dar apoi a fost redeschisă după ce operatorul său a plătit o amendă, ceea ce a stârnit proteste din partea partidelor de opoziție din Turcia.

Un tribunal turc a amendat apoi compania cu 16,5 milioane de lire turcești (540.000 de dolari la cursul de schimb actual).

Dar nu a fost luată nicio măsură suplimentară împotriva minei, iar eforturile locale de a o închide a eșuat.

Despre mină

Mina este condusă de compania privată Anagold, care extrage aur din regiune din 2010.

Optzeci la sută din Anagold sunt deținute de SSR Mining din Denver și 20 la sută de Lidya Mining.

Turcia este predispusă la alunecări de teren mortale și a suferit o serie de accidente miniere în ultimele decenii.

O explozie de metan la o mină de cărbune din nord-vestul Turciei a ucis 42 de persoane în octombrie 2022.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.