marți, aprilie 23, 2024

A XVI-a ediție a HyperFest — Festivalul Internațional de Film Studențesc al Universității Hyperion.

În perioada 27 — 31 octombrie 2017, la Cinema Europa (Calea Moșilor, nr. 127) se desfășoară a XVI-a ediție a HyperFest — Festivalul Internațional de Film Studențesc al Universității Hyperion. Timp de 5 zile, organizatorii Universitatea Hyperion, Paradox Film, Dinadins și Straniu Film le-au pregătit cinefililor peste 100 de scurtmetraje românești și internaționale din 25 de țări, precum Marea Britanie, Columbia, Franța, Germania, Spania, SUA și Rusia, 5 filme de top— ‘6,9 pe scara Richter’ (regia Nicolae Caranfil), ‘I figli della notte’ (regia Andrea de Sica), ‘Vara s-a sfârșit’ (regia Radu Potcoavă), ‘Breaking News’ (regia Iulia Rugină), ‘Un pas în urma serafimilor'(regia Daniel Sandu), dar și masterclass-uri și workshop-uri susținute de Cristi Puiu (regizor), Adrian Titieni (actor) și Nicoleta Ciobanu (acting coach).

Ediția de anul acesta promite să depășească succesul celei de anul trecut, ținând cont de numărul impresionant al scurtmetrajelor studențești înscrise în competiție, de prezența unor personalități din industria filmului românesc care vor împărtăși din experiența lor tinerilor studenți de la facultățile de profil, prin intermediul unor masterclass-uri și workshop-uri de regie și actorie inedite, și de participarea, în premieră, a unor jurați internaționați.

De altfel, o altă premieră a HyperFest 2017 constă în prezența a două jurii: juriul criticii și juriul festivalului.

Juriul criticii este format din Manuela Cernat (critic de film, cercetător științific și profesor universitar), Mihai Fulger (jurnalist, critic și selecționer de film) și Andreea Berechet (critic de film), iar scurtmetrajele prezentate publicului vor fi evaluate, anul acesta, de un juriu din care fac parte Andrea de Sica (regizor și scriitor italian), Enrico Vannucci (specialist în scurtmetraje, membru al Festivalului de Film de la Veneția). În vara acestui an, Vannucci a susținut masterclass-ul ‘About Shorts’ la Facultatea de Arte Hyperion. Celor doi jurați li se alătură Dorotheea Petre (actriță), Barbu Bălășoiu (director de imagine) și Ana Ularu (actriță).

Ca de fiecare dată, vor fi oferite premii la mai multe categorii, printre care cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună imagine, dar și cel mai bun actor, respectiv cea mai bună actriță.

Echipa organizatoare a HyperFest 2017 este formată din: Prof. Univ. Dr. Sever Spânulescu (Rectorul Universității Hyperion) — Președintele festivalului, Catrinel Dănăiață (regizor și profesor la Facultatea de Arte Hyperion) și Avram Iclozan (producător de film și absolvent al Facultății de Arte Hyperion) — Directorii festivalului, Ștefan Pătrașcu — Directorul artistic; Claudiu Oprea — selecționer; Alexandra Apostol — Purtătorul de cuvânt al festivalului și Marius Marin — Media Relations, iar evenimentul este prezentat de Cosmin Cornici (Directorul trupei de teatru Arthesium și absolvent al Facultății de Arte Hyperion) și Irina Puria (actriță și studentă a Facultății de Arte Hyperion).

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.