joi, mai 2, 2024

Internetul lucrurilor în varianta nano

Senzori nano pot purta medicina sau domeniul energetic, precum și alte domenii și sectoare, spre o dimensiune cu totul nouă. Internetul lucrurilor (Internet of Things — IoT), construit din microsenzori ieftini și microprocesoare cuplate la mici surse de energie și la antene wireless, extinde cu rapiditate universul online în afara calculatoarelor și dispozitivelor mobile, spre obiecte de multe ori prozaice cum ar fi termostate, automobile, sisteme de închidere a ușilor și ferestrelor sau chiar sisteme de monitorizare a animalelor de casă.

nano-senzori

  Noi dispozitive IoT sunt anunțate aproape zilnic, iar analiștii se așteaptă ca până în 2020 nu mai puțin de 30 de miliarde de astfel de obiecte inteligente să fie funcționale.

Știința și tehnologia prezentului au ajuns la performanța de a miniaturiza senzorii la scară nanometrică — suficient de mici pentru a circula prin fluxul sanguin sau pentru a fi integrați direct în materialele de construcție.

 

 Acest pas este extraordinar de important pentru dezvoltarea așa-numitului Internet of Nano Things (IoNT) care poate deschide o nouă dimensiune pentru medicină dar și pentru domeniul energetic, printre multe altele.

 K. Eric Drexler populariza nanotehnologiile încă din anul 1980. Astăzi ele sunt domeniul de vârf în cercetare ştiinţifică.
K. Eric Drexler populariza nanotehnologiile încă din anul 1980. Astăzi ele sunt domeniul de vârf în cercetare ştiinţifică.

Unii dintre cei mai performanți nanosenzori din prezent au fost realizați cu instrumentele biologiei sintetice de a modifica organisme unicelulare, așa cum sunt bacteriile. Obiectivul în acest domeniu este de a concepe biocomputere simple care să folosească ADN-ul și anumite proteine pentru a recunoaște anumite ținte chimice, pentru a memora câțiva biți de informație și de a semnala un anumit status prin schimbarea culorii sau printr-un altfel de semnal simplu și ușor de detectat. Compania Synlogic, un start-up din Cambridge, Massachusetts, comercializează lanțuri de bacterii probiotice cu capacități computaționale simple ce pot fi folosite împotriva unor afecțiuni metabolice rare. Dincolo de medicină, astfel de nanosenzori celulari pot fi folosiți și în agricultură sau în industria farmaceutică.

Numeroși nanosenzori au fost realizați din materiale non-biologice, așa cum sunt nanotuburile din carbon, care pot detecta și semnala, acționând ca niște nanoantene wireless. Pentru că sunt extrem de mici, nanosenzorii pot colecta informații din milioane de puncte diferite. Dispozitive externe pot centraliza apoi aceste informații pentru a genera hărți incredibil de exacte care să înregistreze și cele mai mici variații de lumină, vibrații, curenți electrici, câmpuri magnetice, concentrații ale unor elemente chimice

foto 3

( World Economic Forum / www.scientificamerican.com http://www.crnano.org/whatis.htm

 

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.