vineri, martie 29, 2024

Consiliul de Securitate al ONU a votat în unanimitate trimiterea de observatori la Alep

    Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a votat luni în unanimitate să trimită observatori ai ONU pentru a supraveghea evacuările și pentru a evalua situația civililor, relatează AFP și DPA. Inclusiv Rusia, care susține regimul luiBashar al-Assad , a votat pentru adoptarea rezoluției propuse de Franța. Votul marchează primul semn al unității după luni de zile între marile puteri mondiale în legătură cu acest conflict care a făcut deja peste 310.000 de morți din martie 2011.

 „Este un punct de plecare. Vom fi extrem de vigilenți”, a declarat François Delattreambasadorul Franței la Națiunile Unite, François Delattre.

 

     Votul de la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York a fost amânat duminică după ce Rusia, un susținător cheie al guvernului sirian și una dintre cele cinci țări cu drept de veto din Consiliul de Securitate, s-a opus măsurii propuse de Franța. Vitali Ciurkin, ambasadorul Rusiei la ONU, a declarat că Moscova a nu are nicio problemă cu trimiterea de observatori ai ONU, însă, a subliniat el, ei trebuie să fie mai bine pregătiți și procedura de desfășurare a acestora mai bine organizată.

 Rezoluția franceză îi cere secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, să desfășoare rapid la Alep personal umanitar al ONU deja prezent în Siria „pentru o supraveghere adecvată, neutră și o monitorizare directă” a evacuării persoanelor asediate la Alep.

Prin această „rezoluție umanitară”, obiectivul Franței este „de a evita o nouă Srebrenica”, oraș din Bosnia unde în 1995 a fost comis cel mai grav masacru din Europa după cel de-al doilea război mondial, a explicat ambasadorul Franței la Națiunile Unite, François Delattre.

 Cu toate acestea este încă neclar dacă regimul sirian va permite accesul observatorilor ONU în orașul devastat.

 Ban Ki-moon va trebui să anunțe Consiliul de Securitate în termen de cinci zile dacă accesul a fost autorizat de autoritățile siriene, care au blocat de nenumărate ori în trecut ajutorul ONU.

 Mai mult de 5.000 de persoane afectate de foame și de frig au fost evacuate luni din sectorul rebel asediat din Alep, înainte de votul ONU.

Ambasadorul sirian pe lângă Onu a minimizat importanţa acestui vot şi a acestei decizii de a trimite observatori  la Alep.El susţine că regimul sirian ar fi protejat civilii încă de la începutul războiului .

Ambasadoarea americană Samantha Power a accentuat detalii precise din activitatea acestor observatori precum si importanta faptului ca oamenii care sunt evacuati, urcă în autobuze, să poată fi cu adevărat protejaţi.

În total, de la începutul evacuării joia trecută a acestui cartier rebel din Alep, cel puțin 14.000 de persoane, între care 4.000 de insurgenți, au putut pleca la bordul autobuzelor către alte zone controlate de rebeli din nordul țării, conform estimărilor Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

 http://www.rfi.fr/moyen-orient/20161219-syrie-conseil-securite-onu-vote-envoi-observateurs-alep-resolution

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne