duminică, ianuarie 5, 2025

Ionuț Cojocaru despre vacanța în Turcia. Traseu prin 8 orașe pentru pasionații de istorie și civilizația turcă

Turcia este cea mai populară destinație de vacanțe în afara UE pentru români. Unii români aleg să călătorească prin agenții cu ghizi, alții pe cont propriu. Unii preferă relaxarea, alții vor să se lase absorbiți de o altă cultură. Turcia este locul ideal pentru toate tipurile de călători.

Ionuț Cojocaru, jurnalist și istoric specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, despre economia, cultura și istoria Turciei, schimbările pare le-a suferit turismul din Turcia și a împărtășește sfaturi pentru românii care vor să-și organizeze următoarea vacanță în Turcia.

De ce credeți că aleg românii vacanța din Antalya? De ce ați ales dumneavoastră?

Turcia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, are ieșire la patru mări, are munți, are peisaje superbe, are o generalitate în ceea ce privește litoralul său. Evident, serviciile sunt calitative în comparație cu celelalte state din jurul său. 

Anul acesta au apărut mai multe multe articole și comentarii care spun că prețurile au crescut, iar turismul din Turcia are de suferit. Ați văzut vreo schimbare?

Într-adevăr prețurile au crescut, dar în același timp contează piața turcă în ceea ce privește turismul și pachetele pe care le oferă. 

De exemplu, dacă îți cumperi un pachet în toamna aceasta pentru anul viitor cu siguranță prețurile vor fi mai accesibile. Dacă vrei să îți iei vacanța de pe o luna pe alta prețurile pot crește cu până la sută la sută.

Pare că prețurile sunt negociate pe țări. Pentru turci costă mai mult decât pentru turiștii din alte țări. Este un specific al pachetelor, al managementului în ceea ce privește turismului, dar cu siguranță prețurile din Turcia și nivelul de trai scăzut face ca turismul să fie inaccesibil pentru turci.

Am vorbit cu mai mulți comercianți care se plângeau că le vin din ce în ce mai puțini turiști. Puterea de cumpărare a turcilor este din ce în ce mai scăzută. Inflația nu are cum să nu-și pună amprenta pe viața economică din Turcia, ca atare cu siguranță acest fapt începe să producă semne de întrebare față de viitor turismului din Turcia. 

Mai ales după ce au început să fie acordate vize turcilor pentru Grecia, mulți turiști turci au ales vacanțele în Grecia bucurându-se de prețuri mai avantajoase față de țara lor.

Ați sesizat vreo schimbare în Antalya?

În Antalya am văzut foarte mulți turci din zona de sud-est care veneau și lucrau pe litoralul Mării Mediteraneene. Migrația din Turcia a prins contur la fel ca în România, am văzut mulți muncitori din Indonezia, Kirghistan, care au venit să muncească în Turcia.

Ce ar trebui să știe un român înainte de a pleca pentru prima data în Antalya?

În primul rând ar trebui să se intereseze de vreme. Este din ce în ce mai cald. Apa este la un moment dat foarte caldă. Trebuie să ia măsuri în ceea ce privește protecția solară.

În al doilea rând, contează foarte multă dacă optează pentru a merge cu mașina proprie sau cu avionul, printr-o agenție. Nu cred că nu trebuie să intre în amănunt, să încerce să înțeleagă civilizația turcă pentru că resorturile sunt cumva axate pentru a atrage turiști. Nu ar strica să încerce să înțeleagă puțin din mentalitatea și civilizația islamică, dacă au de gând să călătorească și în afara resortului.

Ați recomanda o călătorie prin agenție sau pe cont propriu?

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu Turcia, ar putea să meargă prin agenție. În Turcia sunt niște reguli puțin atipice. De exemplu, semnele care au limita de viteza de 82 de kilometri la oră sau cum treci pe trecerile de pieton, de regulă nu prea se acordă prioritate, poate nu sunt familiarizați cu sistemul HGS. Cumva ar fi de indicat prima dată să meargă cu avionul, apoi dacă le place, civilizația turcă atunci cu siguranță poate să se aventureze cu mașina, să-și facă trasee. 

Ce schimbare ați vrea să vedeți în turismul din Antalya sau în toată Turcia?

Este o întrebare foarte complicată. Antalya este concentrat pe turism și este principala sursă la economia Turciei în perioada de vară. În ceea ce privește românii, precum arată statistica, peste 1 milion de turiști au mers în Antalya, mai ales de când se poate intra fără buletin. 

Ar putea să fie mai multe centre de informare și site-uri pentru a se promova mai mult. Nu cred că s-ar putea schimba foarte mult, mai ales că să merge pe turismul de masă.  

Dacă Turcia ar vrea să se dezvolte în zona de turism, cred că ar fi cazul să meargă și pe pachete de turism cultural. Sunt un segment de oameni care sunt interesați de partea de cultură, istorie, civilizație, iar Turcia nu prea are dezvoltat acest segment. 

Opt orașe. Pe urmele istoriei Turciei

Eu am mers pe Çanakkale, care este o zonă importantă în istoria Turciei. Bătălia de la  Çanakkale, din 1915, a fost un război foarte dur unde Turcia a fost atacată de Maria Britanie, Franța, de Australia, de Nouă Zeelandă. Dacă vreți o corespondență cu România este ca Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz, sub același îndemn„ Pe aici nu se trece”.

Faptul că Imperiul Otoman a reușit să țină piept puterilor occidentale și nu numai, a însemnat baza viitoarei republicii Turciei. Este o zonă plină de istorie în care pe zeci de kilometri pătrați putem să găsim monumente și să mergem pe urmele acelui trecut.

După care am mers către Izmir, al treilea oraș din Turcia. Este un oraș plin de istorie și nu numai. Este o pe țărmul Mării egee. Istoria și piesele de care un turist se poate bucura se îmbină frumos. 

După care am mers spre Muğla, Fethiye. Este o zonă generoasă în ceea ce privește peisajele. Marea turcoaz cu muntele, cu plaje superbe te duc într-o zonă de relaxare. Pentru pasionați de parasailing este o zonă ideală. 

După care am mers spre Antalya, Alanya, care la fel, este o zonă de relaxare. Zona este gândită cu complexe hoteliere care acoperă toate necesitățile turiștilor.

Apoi, am mers în Cappadocia, prin Konya, este superbet. Peisajele sunt generoase. Konya este o zonă plină de istorie, aduce aminte de filozoful sufist, Celâleddîn-i Rûmî, cunoscut ca Mevlana.

În Cappadocia am optat pentru Goreme, un sat protejat de UNESCO. Peisajul este atât de generos, acele hoteluri în piatră dau un aer aparte, iar în fiecare dimineață la Cappadocia văzând sute de baloane ridicându-se spre cer este un peisaj pe care nu poți să-l uiți niciodată.

Apoi, am mers către Ankara, unde m-a interesat ce cărți au mai apărut în librării. Am vizitat mausoleum unde este înmormântat întemeietorul Turciei, Mustafa Kemal Atatürk, dar și al doilea președinte, İsmet İnönü. 

Pentru pasionați de istorie este un loc care nu poate să fie ratat, este un loc unde înveți și înțelegi multe despre mentalul turcilor. 

Apoi, am mers la Biblioteca Națională a Turciei, una dintre cele mai superbe locuri din Ankara, în care din păcate România nu sta bine cu transmiterea de cărți comparativ cu alte state care si-au trimis depozite de cărți către această bibliotecă. Ea se află în complexul prezidențial.

Am mers către Eskișehir, apoi, ne-am îndreptat către Bursa, unde am asistat la un miting de susținere a Palestinei, unde l-au comemorat pe liderul omorât, Ismail Haniyeh. Un miting organizat de stat în care oamenii au apărut cu steag Palestinei, cu mesaje anti-Israel și pro-Hamas. După ce au citit, probabil sub controlul statului, mesajele de susține a Palestinei, dintr-o adunare la o mii de oameni, practic nu mai mai rămas nimic.

Ce sfat pentru pregătire a călătoriei?

Până la urmă pe traseul acesta trebuie să știi Turcia, să știi limba turcă. Eu am ținut cont de anumite lucruri istorice despre care am scris, le-am studiat și voiam să văd și să le înțeleg mai bine.

Turcii sunt primitori, nu prea vorbesc engleză. Funcționează mai bine Google Maps decât Waze, pe lângă toate acestea au nevoie de răbdare. Acest traseu este recomandat pentru oameni curioși, care vor să afle, care caută să înțeleagă și vor să experimenteze.

Mai multe detalii despre Turcia: Diplomația turcă pusă în gardă de Moscova