luni, iunie 17, 2024

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.


Prim-ministrul Marcel Ciolacu și Ministrul Agriculturii din Turcia, İbrahim Yumaklı.

Premierul Marcel Ciolacu și o delegație guvernamentală formată din 11 miniștrii, printre care și ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu și ministrul educației, Ligia Deca și ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

În cadrul vizitei va urma să fie încheiate și negocieri în domenii precum securitate socială, IMM-uri, turism sau urbanism.

Ponta, vedeta zilei

Un video a ajuns viral cu fostul premier Victor Ponta care a dat mâna strâns cu liderul Turciei și i-a spus în turcă „Bine ne-am găsit, domnule președinte. Sunt foarte fericit. Îmi pare bine să vă văd. Nu v-am văzut de mult”.

Erdogan îi răspunde, apoi Ponta onorat spune: „Oricând”

G4Media.ro a dezvăluit în 2021 că Victor Ponta este văzut în ultima vreme la Centrul Cultural al Turciei, unde învață limba turcă. Ponta a confirmat pentru G4Media.ro că învață limba turcă, pentru a-l ajuta în afacerile pe care le derulează în țara lui Erdogan, unde își petrece mai mult timp.

Doar cu buletin în Turcia

Cetățenii români pot călători fără viză în Turcia, ci pot intra în țară doar cu buletinu,  după ce președintele turc, Recep Tayyip Erdogan un decret în contextul vizitei oficiale a premierului Marcel Ciolacu la Ankara.

„Cetăţenilor români care deţin o carte naţională de identitate li se acordă scutire de viză pentru călătoriile lor turistice şi tranzitul către Turcia cu o şedere de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, conform articolului 18 din Legea nr. 6458 privind străinii și protecția internațională”, se arată în decretul publicat marți în Monitorul Oficial turc.

Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt

Vizita oficială constituie un moment cheie de la stabilirea Parteneriatului Strategic între România și Turcia, în decembrie 2011, prin operaționalizarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, echivalentul ședințelor comune de guvern.

Consiliul va fi coordonat de prim-ministrul României și de președintele Republicii Turcia și va avea rol catalizator pentru consolidarea cooperării în domenii strategice de interes comun, dezvoltarea Parteneriatului Strategic pe toate palierele, dar și extinderea colaborării în cadrul cooperării regionale. Declarația politică include și crearea unui mecanism de dialog bilateral.

În anul 2023, comerțul bilateral s-a ridicat la peste 10 miliarde de dolari. Investițiile turcești în România se situau pe locul 14 în ceea ce privește țara de rezidență a investitorilor, cu 18.755 de societăți cu capital turcesc în martie 2024.

Memorandum pentru diplomați

Înainte de vizita din Ankara, guvernul Ciolacu a aprobat, joi, un memorandum care vizează permisiunea persoanelor aflate în întreţinerea membrilor misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale celor două state, România şi Turcia, să exercite o activitate remunerată în statul acreditar.

Acordul defineşte sintagmele „membru al misiunii diplomatice sau al postului consular” şi „persoană aflată în întreţinere” şi explică procedura de obţinere a autorizaţiei pentru prestarea activităţii lucrative în statul acreditar, conform News.ro

Altfel spus, diplomații turci pot să desfășoare activități comerciale sau alte activități prin care să producă profit în România.

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Germania: Partidul afiliat cu Erdogan nu a câștigat un loc în Parlamentul European

Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch (Alianța Democratică pentru Diversitate și Trezire, sau DAVA) a primit 148.724 de voturi din cei 65 de milioane de alegători eligibili din Germania.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcia amendează Google cu 14,8 milioane de dolari din cauza unui hotel

autoritatea de concurență a anunțat că va fi aplicată o amendă de 0,0005 la sută din veniturile zilnice ale companiei până când aceasta își va îndeplini unele dintre obligațiile, dar noua amendă a fost aplicată în schimb.