luni, iunie 17, 2024

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

Prima Întâlnire a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt România-Turcia a fost semnată în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Prezidențial în prezența lui Ciolacu și Erdoğan.

Premierul Marcel Ciolacu și președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, care au ținut discursuri subliniind importanța acordului înainte de semnare, și-au exprimat satisfacția față de dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări în fiecare an.

„Turcia este cel mai important partner al nostru comercial în afară UE. Aceste acorduri vor aduce țările noastre mai aproape”, spune premierul Marcel Ciolacu subliniind că România se numărat printre țările care au ajutat Turcia în timpul cutremurului de anul trecut.

„Volumul nostru de schimb reciproc a depășit 10 miliarde de dolari timp de 2 ani consecutivi. Scopul nostru este să ajungem la 15 miliarde de dolari. Facem pași fermi în această direcție. Investițiile companiilor noastre în România s-au apropiat de 8 miliarde de dolari”, spune președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

ACORDURI SEMNATE ÎNTRE DOUA ȚĂRI:

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Acord administrativ pentru implementarea acordului de securitate socială semnat între Guvernul Republicii Turcia și Guvernul României la Ankara, în 6 iulie 1999.

Acord între Guvernul Republicii Turcia și Guvernul României privind cooperarea în domeniul urbanizării.

Memorandum de Înțelegere între Ministerul Culturii și Turismului al Republicii Turcia și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România pentru Cooperare în Domeniul Turismului.

Memorandum de Înțelegere între Ministerul Industriei și Tehnologiei al Republicii Turcia și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România pentru Sprijinirea Întreprinderilor Mici și Mijlocii

Protocol privind cooperarea între Guvernul Republicii Turcia și Guvernul României în domeniul educației și formării personalului de drept.

Acord privind angajarea membrilor de familie ai reprezentanțelor diplomatice și ai consulaților în locuri de muncă generatoare de venituri.

Germania: Partidul afiliat cu Erdogan nu a câștigat un loc în Parlamentul European

Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch (Alianța Democratică pentru Diversitate și Trezire, sau DAVA) a primit 148.724 de voturi din cei 65 de milioane de alegători eligibili din Germania.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcia amendează Google cu 14,8 milioane de dolari din cauza unui hotel

autoritatea de concurență a anunțat că va fi aplicată o amendă de 0,0005 la sută din veniturile zilnice ale companiei până când aceasta își va îndeplini unele dintre obligațiile, dar noua amendă a fost aplicată în schimb.