joi, septembrie 5, 2024

Turcia. Primarul ales condamnat la 20 de ani închisoare sub acuzații de terorism


Un tribunal turc a pronunțat o pedeapsă de aproape 20 de ani de închisoare unui primar ales la alegerile din martie 2023 care a fost înlăturat din funcție din cauza acuzațiilor de terorism, conform Turkish Minutes.

Prima Înalta Curte Penală Hakkari l-a condamnat pe Mehmet Sıddık Koşu, fostul primar al lui Hakkari din Partidul Egalității și Democrației Populare (DEM) pro-kurd, la 19 ani și șase luni de închisoare.

Mehmet Sıddık Koşu, în vârstă de 53 de ani, care a fost ales cu 48,9% din voturi la alegerile din 31 martie, a fost reținut luni într-o operațiune a poliției în provincia de est Van, urmând să fie revocat din funcție.

Fostul primar a declarat că este judecat pentru acuzații motivate politic, că a fost implicat de ani de zile în lupta politică kurdă și că nu a comis nicio infracțiune.

„Am luptat pentru pace, fraternitate, dreptate, egalitate și libertăți.Mi-am dedicat viața acestor valori și voi continua să o fac”, afirmă acesta.

Susținătorii și oficialii partidului DEM au protestat împotriva deciziei instanței, scandând lozinci și aplaudând în afara tribunalului.

Partidul DEM a declarat la X că nu recunoaște decizia instanței, calificând procesul drept „absurd”. Partidul a acuzat justiția turcă că acționează la ordinele Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) și aliatul său de extremă dreaptă, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP).

Atât AKP, cât și MHP acuză partidul DEM și predecesorii săi că au legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), desemnat ca organizație teroristă de Turcia și aliații săi occidentali. Părțile neagă orice legătură cu grupul în afara legii.

Partidele din opoziție critică decizia

Înlăturarea primarului ales, a atras critici din partea partidelor de opoziție. Partidul Popular Republican (CHP) a trimis o delegație în oraș în sprijinul Partidului DEM.

Chiar și liderul naționalist al Partidului İYİ (Bun) Müsavat Dervişoğlu, al cărui partid are o viziune similară asupra Partidului DEM ca AKP și MHP, a criticat revocarea.

Proteste pe scară largă au avut loc în Hakkari și în alte părți ale țării, precum și în parlament, în ciuda interzicerii demonstrațiilor publice.

Ionuț Cojocaru despre vacanța în Turcia. Traseu prin 8 orașe pentru pasionații de istorie și civilizația turcă

Ionuț Cojocaru, jurnalist și istoric specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, despre economia, cultura și istoria Turciei, schimbările pare le-a suferit turismul din Turcia și a împărtășește sfaturi pentru românii care vor să-și organizeze următoarea vacanță în Turcia.

Atenție turiști! Cum puteți să fiți păcăliți la casieria de la Hagia Sophia

O româncă a povesti cum a fost păcălită la casiera de la Hagia Sophia, pe un grup de turiști. 

Turcia: Criza locuințelor pentru studenții continuă. „Guvernul folosește criza economică ca o scuză”

În fiecare an, zeci de mii de studenți din Turcia se îngrijorează în timpul perioadei de selecție a universității, nu numai din cauza preocupărilor academice, ci și din cauza unei crize a locuințelor.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.