duminică, mai 19, 2024

Turcia: 280 de jurnalişti s-au prezentat în instanţă în 2023

Un total de 280 de jurnalişti au apărut în cel puţin 821 de audieri în instanţele turce pe parcursul anului 2023, conform Stockholm Center for Freedom.

Potrivit raportului publicat de Asociaţia Jurnaliştilor Dicle Fırat (DFG), cel puțin 26 de jurnaliști au fost reținuți, arestați și urmăriți penal în temeiul unei legi controversate de „dezinformare” care a fost adoptată în 2022.

Alte acuzații formulate frecvent împotriva membrilor presei au inclus „vizarea oficialilor care luptă împotriva terorismului” și „calomnie”, adesea împotrivă jurnaliştilor care acoperă anchetele de corupție.

Jurnaliști atacați fizic

Lucrătorii mass-media s-au confruntat, de asemenea, cu atacuri fizice, cum ar fi jurnalistul Sinan Aygül, care a fost agresat în estul Turciei, după ce a scris articole despre primarul Mehmet Emin Geylani, după ce a acoperit presupusele nereguli municipale.

Raportul s-a adresat, de asemenea, Consiliului Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK), autoritatea de reglementare a radiodifuziunii din țară, care este cunoscut pentru sancționarea disproporționată a rețelelor critice guvernamentale pentru conținut politic, precum și cenzura online, care includea interdicții de acces impuse mii de șițe-uri care conțin știri sau articole de opinie.

Asociaţia Jurnaliştilor Dicle Fırat (DFG) abordează situația libertății presei din Turcia, punând accent pe obstacolele și hărțuirea cu care se confruntă jurnaliștii în timp ce își desfășoară treaba.

În urma unei tentative de lovitură de stat din iulie 2016, guvernul turc a închis aproape 200 de instituții de presă pentru presupuse legături cu terorismul.

Turcia se află pe locul locul 165 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei din 2023, publicat de Reporters Without Borders (RSF).

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei.