joi, mai 9, 2024

Vot crucial! UE ar putea sancționa Turcia în cazurile deținuților politici

Uniunea Europeană ar putea să impună sancțiuni Turciei în cazurile detențiilor politice, conform Stockholm Center for Freedom.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) urmează să voteze un proiect de rezoluție prin care îndeamnă statele membre și observatoare, printre care și UE, să impună sancțiuni oficialilor turci responsabili de încarcerarea ilegală a deținuților politici.

Proiectul de rezoluție solicită angajamentul cu autoritățile turce la „cel mai înalt nivel” pentru a asigura eliberarea imediată a filantropului turc, Osman Kavala. În plus, solicită acțiuni urgente pentru a consolida statul de drept și protecția drepturilor omului în Turcia.

Cel mai important, documentul sugerează aplicarea „legislației Magnitsky” sau a altor mijloace legale pentru a impune sancțiuni specifice oficialilor turci.

Rezoluția APCE vine după o hotărâre CEDO, care ar putea afecta mii de prizonieri politici din Turcia.

Curtea a hotărât că Turcia a încălcat drepturile unui fost profesor condamnat pentru terorism din cauza presupusei utilizări a unei aplicații mobile, a contului său bancar și a apartenenței la sindicat, concluzionand că condamnarea sa a încălcat mai multe principii legale consacrate în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Turcia refuză să respecte decizia CEDO

Curtea Supremă de Apel a Turciei a menținut luna trecută condamnarea lui Kavala și închisoarea pe viață, sub acuzația de încercare de a răsturna guvernul premierului de atunci, Recep Tayyip Erdogan, în timpul protestelor de amploare din 2013.

Kavala, în vârstă de 66 de ani, s-a confruntat cu acuzații alternative, care au variat de la spionaj și finanțare proteste în 2013 până la participarea la o lovitură de stat eșuată împotriva lui Erdogan în 2016.Filantropul a fost arestat în octombrie 2017 și condamnat pe viață în 2022 pentru că ar fi încercat să răstoarne guvernul lui Erdogan.

Refuzul Turciei de a respecta hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de a elibera imediat Kavala a afectat relațiile Ankarei cu aliații occidentali.

Consiliul Europei a lansat o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva Turciei în privința tratamentului acordat lui Kavala, care ar putea duce la expulzarea Turcia din principala organizație pentru drepturile omului din Europa.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...