vineri, mai 10, 2024

CEDO condamnă Turcia la plată pentru detenția directorului a Samanyolu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și-a anunțat verdictul în cazului lui Hidayet Karaca, un jurnalist proeminent și fostul director executiv al Samanyolu Media Group, care se află în spatele gratiilor din 2014.

Curtea de la Strasbourg a constatat în unanimitate o încălcare a articolelor 5 § 1, 5 § 4 și 5 § 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din cauza neregularității deciziilor privind arestarea preventivă a lui Karaca, lipsa garanțiilor suficiente pentru a se asigura că arestarea sa preventivă a fost decisă de un „tribunal independent și imparțial” și durata excesivă a arestării preventive a reclamantului.

Instanța a obligat Turcia să plătească lui Karaca 12.000 de euro cu titlu de daune morale, în plus față de 6.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Decizia CEDO nu abordează eliberarea jurnalistului în vârstă de 60 de ani, deoarece se referă la perioada inițială de detenție, adică situația sa înainte de a fi condamnat.

Despre Hidayet Karaca

După ce a epuizat toate căile de atac interne cu privire la sentința pronunțată de Karaca, jurnalistului și avocații săi au depus o nouă cerere la CEDO la începutul acestui an.

Karaca, care este încarcerat în închisoarea Silivri, renumită pentru numărul mare de prizonieri politici, a petrecut mai bine de opt ani într-o celulă cu o singură persoană.

Acesta a condus rețeaua de televiziune Samanyolu, care a difuzat știri critice la adresa guvernului președintelui Recep Tayyip Erdoğan înainte de închisoarea ilegală a acestuia în decembrie 2014, o mișcare care a fost descrisă de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) ca fiind motivată politic.

Grupul media a fost închis în 2016 de către AKP, partidul lui Erdogan, ca parte a unui val mare de închideri ale instituțiilor afiliate mișcării Gülen, pe care guvernul o acuză că a orchestrat o lovitură de stat eșuată în iulie 2016.

Condamnat la 297 de ani

În 2017, Karaca a fost condamnat de un tribunal de la Istanbul la peste 31 de ani de închisoare pentru scenariul unui serial care a fost difuzat de Samanyolu TV, sub acuzații care includ apartenența la o organizație teroristă pentru presupusele legături ale sale cu mișcarea Gülen.

În iunie 2018, Înalta Curte Penală din Ankara l-a condamnat pe viață, sub acuzația de tentativă de răsturnare a ordinii constituționale. Sentința sa a fost ulterior menținută de Curtea Regională de Justiție din Ankara în noiembrie 2020, ca parte a unui dosar care a fost lansat împotriva a 75 de persoane acuzate de legături cu mișcarea. Pe 4 iunie 2022 a fost condamnat la aproape 297 de ani la finalul unui proces inițiat de guvern.

Turcia, unul dintre cei mai mari temniceri de jurnalişti din lume, se află pe locul 165 din 180 în Indexul mondial al libertăţii presei 2023 Reporters Without Borders (RSF), nu departe de Coreea de Nord, care ocupă partea de jos a listei.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.