sâmbătă, mai 4, 2024

Exodul creierelor. Erdogan cheamă intelectualii înapoi în Turcia


Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan le-a cerut academicienilor și oamenilor de știință plecați în străinătate pentru condiții de muncă mai bune, să se întoarcă în Turcia, conform Turkish Minutes.

Într-un nou anunț de serviciu public, Erdoğan le spune oamenilor de știință turci de peste mări că guvernul său va oferi toate facilitățile necesare cercetării lor dacă se întorc în țara lor natală în cadrul „Programului Internațional de Burse pentru Cercetători Remarcabili”, care a fost lansat în 2018.

În videoclip este specificat faptul că Turcia și-a pierdut mulți dintre oamenii de știință talentați din cauza „circumstanțelor nepotrivite”, dar a recâștigat 6.000 dintre ei din 2018.

Anunțul, care vine cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile din 14 mai, a arătat din nou tonul schimbat al lui Erdogan în abordarea sa față de oamenii de știință care părăsiseră țara pentru condiții de muncă mai bune.

Erdogan în 2022: „Dacă pleacă, să plece”

În martie 2022, declarațiile președintelui de condamnare a numărului tot mai mare de medici turci care au ales să se mute în sectorul privat sau să plece în străinătate pentru oportunități mai bune de angajare au provocat resentimente și indignare în rândul comunității medicale a țării.

„Dacă pleacă, să plece. Vom angaja doctorii noștri proaspăt absolvenți aici și vom merge mai departe cu ei. Nu vă faceți griji, posturile de aici nu vor fi vacante pentru mult timp”, afirmă Erdogan, în timpul unui discurs la acea vreme.

După ce s-a confruntat cu o reacție furioasă din partea comunității medicale, Erdoğan a lăudat o săptămână mai târziu eforturile medicilor, în special în timpul pandemiei, și a spus: „Turcia are întotdeauna nevoie de medicii săi și le este îndatorată”.

Turcia se confruntă cu exodul creierelor

Un raport recent publicat de Fundația Turcă de Informatică (TBV) intitulat „Raportul diasporei academice din Turcia: de la exodul creierelor la puterea creierelor” a dezvăluit că probabilitatea ca academicienii turci să se mute peste ocean a crescut din 2015.

Potrivit raportului, numărul de cercetători pe cap de locuitor în Turcia a fost în constantă creștere începând cu anii 1970 până în 2015. După 2015, numărul a scăzut considerabil.

Raportul a arătat că Turcia se confruntă cu o exod de creiere, cei mai productivi cercetători pleacă în străinătate.

Guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan, care conduce Turcia ca guvern cu un singur partid din 2002, este acuzat de criticii săi că a eliminat libertatea academică din țară și că nu a oferit oamenilor de știință mijloacele necesare.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.