duminică, noiembrie 17, 2024

Turcia: 6 lucruri bine de știut despre sistemul electoral, înainte de alegerile din 14 mai

Cele mai importante alegeri din istoria Turciei vor avea loc pe 14 mai, iar turcii trebuie să aleagă atât noul președinte, dar și reprezentații din parlament.

Turcii vor avea de ales între 26 de partide din care majoritate se împart în trei coaliții: Alianța Populară a lui Erdogan, Alianța Națiunii, condus de Kemal Kilicdaroglu și Alianța pentru Muncă și Libertate.

Iată șase lucruri pe care ar trebui să știi despre sistemul electoral din Turcia:

Sistem Mixt

Sistemul electoral al Turciei este un sistem mixt, o combinație între reprezentarea proporțională și votul majoritar. Conceptul de reprezentare proporțională permite ca numărul de locuri deținute de un grup politic sau de partid într-un organ legislativ să fie determinat de numărul de voturi populare primite. Un vot majoritar este valabil pentru alegerile prezidențiale și înseamnă pur și simplu obținerea a mai mult de jumătate din votul național.

Sistemul cu două scrutine

Un scrutin este pentru alegere președintelui, iar celălalt este destinat membrilor cu drept de vot ai Parlamentului din fiecare circumscripție electorală.

Cerința de prag

Pentru a intra în parlament, un partid politic trebuie să primească minim 7 la sută din votul național, conform unei noi legi electorale adoptată în aprilie anul trecut. Legea permite formarea de alianțe între diferite partide politice. Prin urmare, orice partid poate să-și asigure un loc în parlament dacă formează o alianță care primește colectiv peste 7% din voturi în orice district din Turcia.

Districtele de votare

În Turcia există 87 de circumscripții electorale. Numărul de deputați care reprezintă fiecare district variază în funcție de raportul populației. De exemplu, Istanbulul are 98 de parlamentari, deoarece este cel mai populat oraș din țară, iar Ankara are 36 de parlamentari, în timp ce provinciile Tunceli și Bayburt au doar 1 pentru fiecare.

Sistem cu liste închise

Listele închise de partid înseamnă că ordinea de rang a candidaților nu poate fi schimbată de către alegătorii respectivi.

Alegerea presedintelui

Cetăţenii turci îşi aleg preşedintele separat de parlament, folosind un sistem majoritar în două tururi. Dacă niciun candidat nu câștigă majoritatea voturilor în primul tur, primii doi candidați concurează într-un al doilea tur de scrutin, unde un candidat ar trebui să obțină mai mult de 50 la sută pentru a fi ales.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.