duminică, mai 19, 2024

Meta, condus de Zuckerberg va activa un centru de operațiuni înaintea alegerilor din Turcia


Meta, un conglomerat tehnologic multinațional american care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunțat că un centru pentru operațiuni electorale va fi activat înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare din Turcia, programate pentru 14 mai, citat de Stockholm Center for Freedom.

Centrul de operațiuni electorale din Turcia va reuni experți din întreaga companie, inclusiv echipe de inginerie, juridice, de cercetare și analiză, pentru a identifica potențialele amenințări în aplicațiile sale în timp real și pentru răspunde rapid.

„Pentru a ne asigura că alegerile din Turcia din 14 mai sunt sigure și securizate, investim în oameni, parteneriate și tehnologie pentru a reduce răspândirea dezinformării și a elimina conținutul dăunător din aplicațiile noastre”, susține comunicatului Meta.

Meta afirmă că lucrează cu peste 90 de organizații independente de verificare a informațiilor din întreaga lume, inclusiv Doğruluk Payı și Teyit din Turcia.

Potrivit unui index al Freedom House, alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia sunt printre cele mai vulnerabile din lume.

Patru candidați s-au calificat pentru a candida la alegerile prezidențiale din Turcia, potrivit unei liste preliminare anunțate de autoritatea electorală a țării, Consiliul Electoral Suprem (YSK).

Președintele Recep Tayyip Erdoğan, liderul principal al opoziției Partidul Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, liderul Partidului Patriei Muharrem İnce și Sinan Oğan, candidatul unui bloc format din patru partide de extremă dreapta, sunt cei patru candidați care s-au calificat pentru a candida la alegerile prezidențiale.

Dreptul la informarea în Turcia

Potrivit Freedom House, mii de site-uri web sunt blocate în Turcia, iar această cenzură împiedică alegătorii să acceseze surse precise și diverse de informații înainte de vot.

Arestările și urmăririle penale ale jurnaliștilor, activiștilor și oamenilor obișnuiți pentru că au criticat sau discutat online despre oficialii guvernamentali sunt, de asemenea, probleme semnalizate în raportul Freedome House.

Noua „Lege privind combaterea dezinformarii”, care impune sancțiuni penale celor care distribuie în mod deliberat conținut online considerat „fals”, ar putea fi folosită pentru a urmări penal utilizatorii de internet și a facilita eforturile AKP de a reduce la tăcere disidența înaintea alegerilor.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei.