În timp ce vânzările de case către străini au crescut exponențial în ultimii patru ani, cetățenii turci s-au confruntat cu o criză a chiriilor, conform Bold Medya.
Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.
Din răspunsul ministrului Murat Kurum reiese faptul că vânzări de peste 190 miliarde au fost realizate către persoane străine în perioada 1 ianuarie 2018 – 15 februarie 2023.
Iran, Federația Rusă, Irak, Germania, Afganistan, Kuweit, Arabia Saudită, Kazahstan, Azerbaidjan și Ucraina au ocupat primele zece locuri în achiziția de bunuri imobiliare precum reședințe și locuri de muncă.
Vânzările către străini au crescut cu 172 la sută
Cu o inflație ridicată, politici economice greșite și deprecierea lirei turcești, vânzările de locuințe către străini au crescut cu 172 la sută din 2018 până în 2022, în timp ce cetățenii care se luptau cu mijloacele de trai și se aflau la coada de carne ieftină nu puteau plăti chiria.
Facilitarea oportunităților precum acordarea cetățeniei în schimbul achiziției de locuințe, vânzarea de terenuri și înființarea unei companii a explodat vânzarea de locuințe către străini în ultimii ani.
Casele, un vis pentru turci
Odată cu deprecierea lirei turcești, inflația ridicată și creșterea prețurilor caselor, a devenit un vis pentru cetățenii turci să cumpere o casă în Turcia.
„Turcia a ajuns a străinilor. Cumpărarea unei case în țara noastră, devenită un pământ de ieftină pentru străini, este un vis pentru turci. În timp ce turcii nu pot plăti nici măcar chiria, și caută colegi de cameră, crește numărului de străini pe teritoriul Turciei în mod exponențial. Este o situație extrem de gravă, deoarece familiile se reunesc și plătesc chiria casei în care locuiesc”, comentează deputatul Özcan Purç.
Fără fereastră la 2.000 de lire
Prețurile exorbitante din orașele mari au ajuns în știrile internaționale, după ce în Istanbul au crescut cu aproape 300 la sută.
În 2021, o ofertă de chiriei care a ajuns virală pe rețelele de socializare, a fost un studio fără fereastră la cameră, în care este interzis gătitul și fără semnal la telefon, la prețul de 2.000 de lire turcești( 200 de euro) în Șișli, Istanbul, salariul minim pe economie fiind de 2850 de lire.
O altă ofertă mai ieftină care a stârnit critici, a fost un pat și un dulap, la 900 de lire, tot fără fereastră și fără ventilație.