sâmbătă, aprilie 27, 2024

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Asociația Europeană a Universităților (EUA) a publicat un raport care consideră că universitățile turcești sunt cele mai puțin autonome dintre instituțiile de învățământ superior din 35 de țări europene.

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Cu toate acestea, situația actuală s-a deteriorat până la punctul în care președintele acum selectează și numește rectori fără alegeri organizate în cadrul universităților.

Descriind această evoluție drept „îngrijorătoare”, raportul a adăugat că este un caz unic în Europa.

„Implicarea autorităților publice în guvernarea universității este extinsă și se remarcă ca o excepție în Europa, Turcia fiind singurul caz în care selecția rectorului nu este în mâinile universităților.”, se arată în raport.

Până în 2018, rectorii universităților turcești erau aleși printr-o procedură în două etape: personalul academic ar alege șase candidați, dintre care trei ar fi selectați de YÖK, ai cărui membri erau numiți și de președinte. Dintre acestea trei, președintele ar putea alege pe cine să numească.

Libertatea academică în Turcia este în scădere, mulți academicieni fiind în prezent în spatele gratiilor pentru critici la adresa guvernului turc și a președintelui.

Cel mai notoriu caz implică urmărirea penală a unui grup de academicieni este cunoscut sub numele „academicieni pentru pace”. Acești academicieni au semnat o declarație la începutul anului 2016 prin care cer guvernului să oprească operațiunile forțelor de securitate din sud-estul Turciei, să restabilească pacea în țară și să revină la masa negocierilor pentru a relua discuțiile amânate pentru a găsi o soluție pașnică la problema kurdă.

Mișcarea a atras critici pe scară largă din partea guvernului. Mulți dintre semnatari au fost concediați, condamnați la închisoare sau supuși interdicțiilor de călătorie în străinătate. După ce semnatarii inițiali au fost vizați de Erdoğan, mai mulți cadre universitare au semnat declarația de pace în solidaritate, numărul total depășind 2.000.

Mai mult, un total de 7.316 cadre universitare au fost demiși în urma unei tentative de lovitură de stat din 2016. Profesorii și lectorii din aproape toate universitățile din Turcia au fost vizați de represiunea guvernamentală după lovitura de stat.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.