joi, mai 9, 2024

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie


Pragul de sărăcie al Turciei a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, de peste trei ori salariul minim pe economie, arată datele Confederației Sindicatelor Turce (Türk-İş), citat de Gazete Duvar.

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Pragul foametei, care indică suma minimă de bani necesară pentru a salva lunar o familie de patru membri de la foame, a devenit 8.864 de lire în ianuarie. Pragul foamei a depășit salariul minim în prima lună a creșterii sale.

Salariul minim a fost majorat cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (452 ​​dolari) pentru 2023.

2.670 de lire pentru mâncare/persoană

Potrivit lui Türk-İş, creşterea inflaţiei la cheltuielile de bucătărie a fost de 9,402 la sută lunar şi de 108,57 la sută anual.

Cheltuielile alimentare a unui bărbat adult sunt de 2.670 de lire, în timp ce pentru o femeie adultă sunt de 2.142 de lire. Cheltuielile lunare pentru alimente ale unui tânăr cu vârsta între 15-18 ani este de 2.632 de lire, în timp ce sunt de 1.420 de lire pentru un copil cu vârsta între 4-6.

Pentru decembrie, Institutul de Statistică din Turcia (TURKSTAT) a raportat o rată anuală a inflației de 64,27, grupul independent de inflație ENAG a estimat cifra la 137,55%.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...