vineri, mai 3, 2024

Köln: Conferință despre încălcările drepturile omului din Turcia:„Au rămas flămânzi. Au fost maltratați”


Festivalul de Solidaritate (Festival der Solidarität) s-a desfășurat la Köln, Germania, duminică, abordând tema încălcări ale drepturilor în Turcia, conform Romanya Haber.

În cadrul festivalului, discursul de deschidere a fost ținut de primarul orașului Köln, a participat și mama cadetului, Melek Çetinkaya și președintele Asociației Medicale din Turcia, Sebnem Korur.

Primarul Andres Wolter a sușținut că urmărește îndeaproape toate arestările politice, practicile arbitrare și încălcările drepturilor omului în Turcia.

„Au fost arestări ilegale în masă în ultima săptămână în Turcia. Erdogan a adus legea cenzurii pentru că știa că domeniul lui se micșorează. Prin participarea la această conferință, ai devenit vocea celor tăcuți”, afirmă guvernatorul Köln.

Practici care nu sunt potrivite cu demnitate umană

Președintele Asociației Medicale din Turcia, prof. Dr. Şebnem Korur, a povestit despre ceea ce a văzut în închisorile turcești.

„Nu există ventilaţie în celulele, nu există posibilitatea de a vedea soarele. Sunt persoane care au crescut plante în ghivece de iaurt pentru a se conecta la viață.” explică specialistul.

În discursul său, în care a rezumat procesele de acces la sănătate al persoanelor care au fost private de libertate, Korur a explicat etapele  de la petiția unui deținut de a merge la infirmerie până a ajuns în camera de examinare.

„Au fost  duși la spitale cu practici care nu ar fi potrivite demnității umane. Desigur, pe lângă aceasta, de exemplu, s-au făcut niște aranjamente speciale în ceea ce privește alimentația într-o închisoare din Silivri. În special pentru persoanele care au boli cronice și trebuie să li se prescrie o alimentație specială, neaplicarea acestora a dus la progresia bolilor cronice.”, subliniază doctorul.

De la casnică la activistă

Melek Çetinkaya a povestit cum a devenit activist după ce a văzut ilegalitatea cu care se confruntă fiul său și prietenii săi după 15 iulie 2016.

„Eram o femeie conservatoare care avea grijă de casă. Fiului meu și prietenilor săi nici măcar nu li sa dat pâine și apă în primele zile în care a fost reținuți. Au rămas flămânzi. Au fost maltratați.” el a spus.

Fiul său, Taha Furkan Çetinkaya a fost achitat după o perioadă de detenție de 6 ani.

La sfârșitul conferinței, reprezentanții partidelor politice din Germania au luat cuvântul și au evaluat atitudinea Germaniei față de încălcarea drepturilor în Turcia. Festivalul s-a încheiat cu discursurile lui Gökay Akbulut de la Die Linke, Frank Schwarbe de la STP, Max Lucks de la Yeşiller şi Lale Akgün.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.