Toate datele economice au dat rezultate negative, după ce Turcia a trecut la sistemul prezidențial în 2018, arată Kronos.
Încă din 2015, Erdogan promitea că dacă țara va trece la un sistem prezidential, situația economică o să se îmbunătățească.
„Dacă ar fi venit sisteemul prezidențial, am fi fost cu mult în fața locului în care ne aflăm acum ca țară”, scria Erdogan, în urmă cu șapte ani, într-o postare pe Twitter.
Înainte de alegerile din 2018, Erdogan a mai făcut o altă declarație despre beneficiile introducerii sistemului prezidențial.
„Dă-ți fratelui vostru autoritatea și veți vedea cum se face față dobânzilor și dolarului”, afirma președintele turc, pe 24 iunie 2018.
La patru ani de această declarația, portul de știri, Kronos, a făcut o analiză comparativă a situației economice.
Pâinea a crescut cu 500 la sută
Turcia se confruntă cu o inflație ridicată, mai ales în ultimul an. În timp ce inflația anuală în Turcia este în jur de 78,62 la sută, deprecierea lirei turcești și scăderea puterii de cumpărare au îngreunat accesul oamenilor la nevoile zilnice. În timp ce prețul unei pâini era de 1 TL în ziua în care Erdoğan a împărtășit despre sistemul prezidențial, prețul unei pâini a crescut la 5 TL începând cu 17 iulie 2022.
În timp ce prețul zahărului era de 2 lire pe kilogram în 2015, acum a ajuns la 26 de lire după 7 ani. În timp ce un cofrag de ouă era de 5 de lire la acel moment, acesta este vândut în prezent la nivelul de 50 de lire.
Oamenii așteaptă reducerile la combustibil
Situația din Turcia a devenit de așa natură încât oamenii așteaptă cu nerăbdare veștile reducerilor la combustibile. Cetățenii care stau la coadă la benzinării înainte de creșterea prețului combustibilului cumpără un litru de benzină la nivelul de 23,7 de lire. La data postării lui Erdogan din 2015, prețul litru al benzinei era de 4 de lire.
În Turcia, care este una dintre țările în care cele mai multe vehicule cu motorină în trafic din lume, combustibilul care s-a scumpit cel mai tare este motorina.
În timp ce prețul pe litri de motorină era de 3 lire pe 29 ianuarie 2015, acesta este vândut la nivelul de 25,5 de lire pe 18 iulie 2022. Prețul LGP a crescut de la 2,5 lire la 10,9 lire.
Cursul valutar la nivel record
În Turcia, care nu a reușit să oprească de mulți ani creșterea cursurilor de schimb, salariul minim se topește în raport cu dolarul și euro. În Turcia, unde puterea de cumpărare a scăzut, dolarul american este evaluat la 17,4 de lire, în timp ce euro este 17,55 de lire. În 2015, dolarul era evaluat la 2,4 de lire, iar euro la 2,7 de lire.
Cel mai mic salariu pe economie din Europa
Inadecvarea salariului minim, care este pe ordinea de zi în fiecare an fără excepție, a atins apogeul odată cu creșterea ratelor inflației în ultima perioadă. În timp ce salariul minim net a fost de o mie de lire în 2015, acesta a fost evaluat la 371 de euro. Șapte ani mai târziu, salariul minim net în Turcia a crescut la 5.500 lire, însă acesta este evaluat la 313 euro. Pe de altă parte, Turcia este țara cu cel mai mare salariu minim din Europa și cu cel mai mic salariu minim în euro.
Pașaportul turc: Turcia a eșuat în diplomație
Pașapoartele, unul dintre cele mai importante instrumente de călătorie în întreaga lume, arată și puterea politică și economică a țărilor. Valoarea pașapoartelor este măsurată prin capacitatea de a călători fără viză.
După introducerea sistemului prezidențial, Turcia a eșuat și în diplomație. În această perioadă, când dialogul dintre țări s-a slăbit și mai mult, relațiile cu țările din Peninsula Arabică s-au întărit pentru a oferi bani trezoreriei, în timp ce relațiile cu țările occidentale au slăbit. Această situație le îndepărtează și libertatea cetățenilor turci de a călători fără viză.
Democrația a avut de suferit
Turcia, care s-a clasat pe locul 97 în clasamentul mondial al democrației în 2015, a coborât cu 50 de locuri până în 2022 și s-a clasat pe locul 147.
În rapoarte, este scris că autocratizarea în Benin, Ungaria și Turcia continuă rapid, iar personalitățile opoziției din aceste țări sunt arestate și reduse la tăcere.
În Turcia, care ocupă locul 2 în lista țărilor cu cel mai mare număr de prizonieri din lume, 325 din 100 de mii de oameni rămân în închisori. Potrivit datelor Direcției Generale a Închisorilor și Caselor de Detenție din Turcia, ultima actualizare la 31 martie 2022, numărul total de deținuți este de 314. 502; 264. 935 dintre ei sunt bărbați și 35.318 sunt femei.