joi, mai 2, 2024

Rata oficială a inflației din Turcia atinge cel mai mare nivel din ultimii 24 de ani


Inflația anuală a Turciei a crescut la un nivel istoric din ultimii două decenii, ajungând la 78,62 la sută în iunie, conform datelor oficiale publicate, pe 4 iulie, relatează Duvar English.

Inflația se apropie de cea mai mare valoare din istoria Turciei, când în septembrie 1998 inflația anuală era de 80,4%.

Conform Institutul de Statistică din Turcia (TUIK), prețurile de consum au crescut cu 4,95 la sută, de la o lună la alta.

Potrivit datelor neoficiale ale Grupului de Cercetare a Inflației ENAG, o instituție independentă înființată în 2020 pentru a urmări inflația din țară, rata anuală a inflației prețurilor de consum din Turcia a fost de 175,55% în iunie, mult mai mare decât afirmațiile oficiale. ENAG a mai spus că prețurile în Turcia au crescut cu 8,31% la sută lunar în iunie.

„Nu mai comiteți crimă pentru Erdoğan”

Principalul lider al Partidului Popular Republican (CHP) din opoziție, Kemal Kılıçdaroğlu, a pus la îndoială fiabilitatea cifrelor TÜİK, spunând că datele sale au fost desprinse de realitate.

„ENAG a anunțat inflația anuală de 176%, în timp ce TÜİK 79%. Această minciună a TÜİK înseamnă furtul din buzunarele pensionarilor și ale funcționarilor publici. Nu mai comiteți crimă pentru Erdoğan, voi veți fi cei responsabili”, a scris Kılıçdaroğlu pe Twitter, etichetându-l pe Erdoğan.

Erdogan a declarat săptămâna trecută că se așteaptă ca inflația să scadă la niveluri „adecvate” până în februarie-martie anul viitor, în timp ce Banca Centrală a declarat că va scădea la 42,8% până la sfârșitul anului 2022.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.