Un grup de solicitanți de azil turci au vorbit despre maltratările cu care s-au confruntat în centrele de detenție turcești în timpul unui eveniment din orașul german Warendorf, conform Stockholm Center For Freedome, citat de Bold Medya.
Evenimentul a avut loc la Biserica Christus (Christuskirche), la care au participat locuitori atât turci, cât și nemți.
Jurnalistul Tuncer Çetinkaya a povestit cum a fost ținut în închisoare timp de doi ani pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen și pentru criticarea președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan și a politicilor guvernului său.
„Am avut mai multe probleme de sănătate în închisoare, iar unele s-au dezvoltat după ce am fost închis pentru că nu mi-au dat medicamentele la timp. Eu eram bolnav de cancer la prostată și de hernie, am fost programată pentru operație. Așa că m-au pregătit pentru asta, m-au dus în sala de operație și m-au lăsat acolo timp de 10 ore așteptând doctorii și asistentele, complet gol în pat”, povestește acesta.
Çetinkaya a lucrat pentru cotidianul Zaman din Istanbul. El a fost arestat pe 26 iulie 2016 și trimis la închisoarea din Antalya. El a fost acuzat de apartenența la o organizație teroristă armată și condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare.
Çetinkaya a fost eliberat pe 24 aprilie 2018, în așteptarea deciziei Curții Supreme de Apel. După eliberare, a fugit în Germania.
Turcia are un palmares slab în privința libertății presei și s-a clasat pe locul 153 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei din 2021.
Profesor reținut în stradă
Fostul profesor, Cengiz Sönmez a amintit cum într-o zi a fost reținut brusc în mijlocul străzii, în timp ce mergea cu fiul său. Acesta a aflat la secția de poliție că și soția sa a fost reținută.
„Am fost bătut și insultat la secția de poliție. Ofițerii de poliție mă legau pe fereastra de la etajul patru și amenințau că mă aruncă”, a spus Sönmez.
„Au turnat apă peste mine ca să semnez o mărturie”
Un inginer care a vrut să rămână anonim a spus că a fost bătut atât de rău în detenție încât i s-a perforat timpanul. Polițiștii l-au împins la podea și l-au călcat pe el, astfel încât abia să mai poată respira.
Starea lui era atât de proastă din cauza maltratării, încât poliția l-a dus la medic, cu toate acestea, medicul nu a documentat maltratarea.
„Am fost în arest de poliție timp de patru zile. Nu mi-au permis să merg la toaletă și lumina era aprinsă 24 de ore. Au turnat apă peste mine și au încercat să mă facă să semnez o mărturisire mincinoasă. Când nu am fost de acord cu asta, am fost dezbrăcat și m-am amenințat cu viol”, a spus inginerul.
După puciul eșuat, relele tratamente și tortura au devenit larg răspândite și sistematice în centrele de detenție din Turcia. Lipsa condamnării din partea oficialilor superiori și disponibilitatea de a acoperi mai degrabă decât de a le investiga au dus la o impunitate larg răspândită pentru forțele de securitate.
Un total de 319.587 de persoane au fost reținute și 99.962 arestate în cadrul operațiunilor împotriva susținătorilor Mișcării Gülen de la tentativa de lovitură de stat, a declarat ministrul de Interne al Turciei, Süleyman Soylu.