sâmbătă, mai 4, 2024

Lira s-a prăbușit, după ce Erdogan a cerut o anchetă pentru posibila manipulare a monedei

Lira turcească a scăzut, după ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a ordonat o anchetă cu privire la o posibilă manipulare a monedei, conform Reuters.

Erdoğan a instruit Consiliul de Supraveghere de Stat (DDK), o autoritate de audit care raportează președinției, să identifice companiile sau persoanele care au cumpărat cantități mari de valută străină și să stabilească dacă a avut loc o manipulare.

Lira a scăzut până la 12,7 față de dolar, în scădere cu 1,9%, la 10:51 dimineața, la ora locala.

Lira a ajuns la 13,52 față de dolar la începutul acestei luni, determinând băncile de stat să intervină pe piața valutară, după ce Erdogan a declarat că Turcia s-a angajat să extindă o serie de reduceri accelerate ale ratei dobânzii, chiar dacă inflația a ajuns la aproape 20%. Șeful statului a promis că va ieși învingător dintr-un „război economic de independență”.

Erdogan a acuzat frecvent instituțiile financiare străine și partenerii locali că caută să profite în mod nedrept de pe urma scăderii lirei, de când criza valutară a zguduit țara în 2018.

Urmărește live

Vezi live evoluția lirei: AICI

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.