marți, mai 21, 2024

FATF: Economia Turciei, în prăbușire, după ce a fost pusă pe lista gri


Un organ de supraveghere internațional a plasat, joi, Turcia în listă gri pentru că nu a reușit să prevină spălarea banilor și finanțarea terorismului, o decizie care a avut efecte asupra economiei țării în mai puțin de 24 de ore, conform Reuters.

Grupul de acțiune financiară (FATF), înființat de grupul G7 al economiilor avansate pentru a proteja sistemul financiar global, a plasat Turcia, alături de Mali și Iordania pe lista sa de monitorizare crescută, cunoscută sub numele de „lista gri”.

Președintele FATF, Marcus Pleyer, într-o conferință de presă a făcut declarații despre problema Turciei.

„Turcia trebuie să demonstreze că abordează în mod eficient cazurile complexe de spălare a banilor și să demonstreze că urmărește urmăriri penale pentru finanțarea terorismului și acordă prioritate cazurilor organizațiilor teroriste desemnate de ONU, cum ar fi ISIL și Al Qaeda”,  a subliniat președintele.

Cercetările arată că o retrogradare a listei gri pune sub tensiune legăturile țărilor cu băncile și investitorii străini care urmează clasamentele FATF, sugerând că această mișcare ar putea afecta și mai mult lira Turciei, care a atins un nivel record vineri dimineață. Dolarul ajungând la 9,65 de lire turcești.

În 2019, FATF a avertizat Turcia cu privire la „deficiențele grave”, inclusiv necesitatea de a îmbunătăți măsurile de înghețare a activelor legate de terorism și proliferarea armelor de distrugere în masă.

Comisia Europeană a îndemnat Turcia săptămâna aceasta să adopte recomandările FATF, dar a mai spus că legea, bazată tot pe recomandările FATF, pune în pericol organizațiile societății civile, care se confruntă acum cu sancțiuni și monitorizare nejustificată a strângerii de fonduri.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.