duminică, mai 19, 2024

Studenți dorm pe stradă. Erdogan împarte cămine pentru fundații pro-guvernamentale

Un jurnalist turc a făcut noi dezvăluiri despre 769 de cămine confiscate de către stat pentru afiliere cu mișcarea Gülen, pe fondul crizei economice care împiedică mulți studenți să-și găsească o locuință, conform Stockholm Center for Freedome.

Jurnalistul Metin Cihan postat pe contul său de Twitter o listă, obținut de la un membru al Fundației pentru tineret din Turcia (TÜGVA), întocmite după o ședință care arăta locațiile căminelor confiscate de mișcarea Gülen și numele fundațiilor cărora le-au fost alocate clădirile.

Cihan a spus că lista arăta în total 1.106 de clădiri, împărțite între cele șapte fundații pro-guvernamentale.

Susținând inițial că documentele sunt fabricări, președintele TÜGVA, Enes Eminoğlu, a confirmat ulterior autenticitatea documentelor într-un interviu cu jurnalistul Cüneyt Özdemir.

Potrivit Ministerului Educației din Turcia, guvernul a confiscat 848 cămine studențești, care ar putea găzdui 86.397 de studenți, pentru afiliere la mișcarea Gülen. Guvernul a predat 769 dintre acestea către fundații și asociații, potrivit ministerului.

Potrivit unui raport al platformei Peace & Justice, costul minim pentru construirea unui cămin de 1.000 de persoane este de 27 milioane TL, ceea ce înseamnă că valoarea totală a celor 841 cămine studențești care au fost confiscate 2,32 miliarde TL (806 milioane USD, începând cu 23 iulie 2016).

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.