miercuri, mai 1, 2024

Femicidul în Turcia: 26 de femei ucise doar în luna septembrie

Cel puțin 26 de femei au fost ucise de bărbați în Turcia, în luna septembrie, potrivit site-ului de știri, Bianet, care monitorizează violența domestică din Turcia, citat de Ahval.

Aproximativ 70 la sută dintre crime au fost comise de actuali sau foști parteneri intimi, iar restul de rude sau cunoștințe ale victimei.

De asemenea, bărbații au ucis cel puțin patru copii și au violat cinci femei în septembrie.

Până la sfârșitul primelor nouă luni ale anului, un total de 234 de femei au fost ucise de bărbați.Violența împotriva femeilor și femicidul rămânând probleme serioase în Turcia.

În iulie, Turcia s-a retras oficial din Convenția Consiliului Europei, pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută sub numele de Convenția de la Istanbul, după ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a semnat un ordin executiv în 19 martie.

Măsura a venit după dezbateri de luni de zile, grupări conservatoare pro-guvernamentale și islamiste argumentând împotriva convenției, spunând că aceasta subminează valorile familiei turcești și promovează homosexualitatea.

Mii de oameni au ieșit în stradă în semn de protest în lunile următoare, iar mai multe contestații au fost depuse la Consiliul de Stat de către principalul partid de opoziție, asociațiile barourilor și organizațiile de femei. Însă, contestațiile au fost respinse.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.