miercuri, februarie 8, 2023

Zeci de miliardarii turci și oameni de afaceri identificați în Pandora Papers


Peste 20 de turci, inclusiv miliardari pe lista Forbes și oameni de afaceri cunoscuți, au fost identificați în Pandora Papers, o scurgere de aproximativ 12 milioane de documente care dezvăluie corupția și evitarea impozitelor de către unii dintre cei mai bogați și puternici oameni din lumii, conform Turkish Minutes.

Unul dintre ei este omul de afaceri pro-guvernamental, Fettah Tamince, fondatorul și președintele Rixos Hotels, ale căror opt companii offshore din Malta și Insulele Virgine Britanice au fost dezvăluite anterior în Panama și Paradise Papers.

Documentele Pandora arată că cele două companii care l-au ajutat să-și înființeze companiile în paradisuri fiscale sunt Asiaciti Trust și Trident Trust, trusturi internaționale și furnizori de servicii corporative.

Hüsnü Özyeğin, fiind pe locul 1.750 persoană din persoanele cele mai bogate din lume, cu o avere de 1,5 miliarde de dolari în lista Forbes din 2021 și fondatorul și proprietarul FIBA ​​Holding, deține o companie numită Efit Investment Ltd, împreună cu fiica sa, Ayșecan Özyeğin Oktay și fiul său, Murat Özyeğin, cărora le-a transferat conducerea companiilor sale, în 2019.

Turgay Ciner, fondatorul Ciner Group, care are investiții în Turcia, Regatul Unit și Statele Unite, este o altă figură identificată în documente. Împreună cu fiul său, Atilla Ciner, a achiziționat o firmă numită Jane Andrée în Luxemburg, în 2013 pentru a cumpăra un conac în orașul Antibes, situat lângă Cannes, cât mai ieftin și cât mai scăzut de taxe posibile.

Mehmet Ali Yalçındağ, fost director general al Doğan Media Group și ginerele fostului mogul media și proprietarul Doğan Holding Aydın Doğan, a fost, de asemenea, dezvăluit că este client al Trident Trust și proprietarul a trei companii pe care îl folosește pentru a cumpăra active în Marea Britanie. 

Potrivit Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), care a publicat lucrările Pandora, aproximativ 5,6 miliarde de dolari până la 32 de miliarde de dolari sunt ascunși.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Tragedie după tragedie! Portul Iskenderun arde de 24 de ore

Incendiu izbucnit în portul Iskenderun de la Marea Mediterană, care a pornit în urma cutremurelor de ieri, continuă să arde de 24 ore, conform presei turcești.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Clădire veche de 1 an vândută ca „rezistentă la cutremur” s-a prăbușit

În anunțul privind imobilul se precizează că apartamentele vândute cu 2 850 000 de lire respectă reglementările cutremurelor.

Cutremur din Turcia! Elon Mask vrea să trimită sateliți Starlink 

Omul de afaceri miliardar Elon Musk, proprietarul Twitter și Tesla, anunțat pe contul său de Twitter că a existat o mare problemă de comunicare în Turcia după cutremur și că, dacă guvernul turc ar aproba ar putea trimite sateliții Starlink pentru ajutor.

Turcia: Mama și copilul ei de 6 luni scoși de sub dărâmături după 29 de ore 

Hülya Yılmaz, în vârstă de 30 de ani, și copilul ei, Ayşe Vera Yılmaz, în vârstă de 6 luni, au fost salvați 29 de ore mai târziu de sub dărâmăturile clădirii distruse din districtul Odabaşı, din Hatay.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Turcia: Copil prins sub dărâmături așteaptă să fie salvat

Cetățenii au încercat să-l ajute, însă nu au putut scoate copilul afară, în schimb i-au dat apă și l-au învelit cu pilota.