sâmbătă, aprilie 20, 2024

Turcia: 460 de deținuți au doctorate și peste 2000 au diplome de master

460 de deținuți din închisorile turcești au doctorate și 2.371 au diplome de  masterat, potrivit direcției generale a închisorilor și a detenției, citat de Stockholm Center for Freedome.

Numărul mare de deținuți cu grade avansate indică amploarea presiunii politice asupra mediului academic turc, care a crescut de la o tentativă de lovitură de stat din 15 iulie 2016, în urma căreia  7.316 universitari au fost demiși.

Potrivit Human Rights Watch (HRW), guvernul a interfera cu munca academicienilor și cu protestele studențești, ducând la autocenzură și la scăderea libertății academice din țară.

„Guvernul a efectuat concedieri în masă ale academicienilor fără un proces corespunzător, folosind legături dubioase cu privire la terorism sau la complotul din iulie 2016. Împreună, aceste acțiuni creează un climat de teamă și autocenzură în campus și încalcă obligațiile Turciei în temeiul legii drepturilor omului de a respecta și proteja libertatea academică și libertatea de exprimare”, susțin reprezentanții HRW:

Una dintre cele mai notorii epurării este cunoscută ca „Academicii Păcii”, când 1.128 de persoane care au semnat o declarație în 2016 prin care solicita guvernului să oprească operațiunile forțelor de securitate din sud-estul Turciei, să restabilească pacea națiunii și să revină la masa negocierilor pentru a găsi o soluție pașnică la problema kurdă.

Problema kurdă, un termen predominant în discursul public al Turciei, se referă la cererea pentru drepturi egale a populației kurde.

Miscarea a atras critici pe scară largă din partea guvernului. Mulți dintre semnatari au fost concediați, judecați și condamnați la închisoare sau supuși interdicțiilor de călătorie în străinătate.

Pactul internațional privind drepturile civile și politice (ICCPR), la care Turcia este parte, protejează drepturile indivizilor la libertatea de opinie, de exprimare, de asociere și de întrunire. Libertatea academică este, de asemenea, protejată ca parte a libertății de exprimare în temeiul Convenției europene a drepturilor omului, la care Turcia este parte.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.