vineri, ianuarie 7, 2022

Turcia: 460 de deținuți au doctorate și peste 2000 au diplome de master

460 de deținuți din închisorile turcești au doctorate și 2.371 au diplome de  masterat, potrivit direcției generale a închisorilor și a detenției, citat de Stockholm Center for Freedome.

Numărul mare de deținuți cu grade avansate indică amploarea presiunii politice asupra mediului academic turc, care a crescut de la o tentativă de lovitură de stat din 15 iulie 2016, în urma căreia  7.316 universitari au fost demiși.

Potrivit Human Rights Watch (HRW), guvernul a interfera cu munca academicienilor și cu protestele studențești, ducând la autocenzură și la scăderea libertății academice din țară.

„Guvernul a efectuat concedieri în masă ale academicienilor fără un proces corespunzător, folosind legături dubioase cu privire la terorism sau la complotul din iulie 2016. Împreună, aceste acțiuni creează un climat de teamă și autocenzură în campus și încalcă obligațiile Turciei în temeiul legii drepturilor omului de a respecta și proteja libertatea academică și libertatea de exprimare”, susțin reprezentanții HRW:

Una dintre cele mai notorii epurării este cunoscută ca „Academicii Păcii”, când 1.128 de persoane care au semnat o declarație în 2016 prin care solicita guvernului să oprească operațiunile forțelor de securitate din sud-estul Turciei, să restabilească pacea națiunii și să revină la masa negocierilor pentru a găsi o soluție pașnică la problema kurdă.

Problema kurdă, un termen predominant în discursul public al Turciei, se referă la cererea pentru drepturi egale a populației kurde.

Miscarea a atras critici pe scară largă din partea guvernului. Mulți dintre semnatari au fost concediați, judecați și condamnați la închisoare sau supuși interdicțiilor de călătorie în străinătate.

Pactul internațional privind drepturile civile și politice (ICCPR), la care Turcia este parte, protejează drepturile indivizilor la libertatea de opinie, de exprimare, de asociere și de întrunire. Libertatea academică este, de asemenea, protejată ca parte a libertății de exprimare în temeiul Convenției europene a drepturilor omului, la care Turcia este parte.

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),