sâmbătă, aprilie 9, 2022

Turcia: 460 de deținuți au doctorate și peste 2000 au diplome de master

460 de deținuți din închisorile turcești au doctorate și 2.371 au diplome de  masterat, potrivit direcției generale a închisorilor și a detenției, citat de Stockholm Center for Freedome.

Numărul mare de deținuți cu grade avansate indică amploarea presiunii politice asupra mediului academic turc, care a crescut de la o tentativă de lovitură de stat din 15 iulie 2016, în urma căreia  7.316 universitari au fost demiși.

Potrivit Human Rights Watch (HRW), guvernul a interfera cu munca academicienilor și cu protestele studențești, ducând la autocenzură și la scăderea libertății academice din țară.

„Guvernul a efectuat concedieri în masă ale academicienilor fără un proces corespunzător, folosind legături dubioase cu privire la terorism sau la complotul din iulie 2016. Împreună, aceste acțiuni creează un climat de teamă și autocenzură în campus și încalcă obligațiile Turciei în temeiul legii drepturilor omului de a respecta și proteja libertatea academică și libertatea de exprimare”, susțin reprezentanții HRW:

Una dintre cele mai notorii epurării este cunoscută ca „Academicii Păcii”, când 1.128 de persoane care au semnat o declarație în 2016 prin care solicita guvernului să oprească operațiunile forțelor de securitate din sud-estul Turciei, să restabilească pacea națiunii și să revină la masa negocierilor pentru a găsi o soluție pașnică la problema kurdă.

Problema kurdă, un termen predominant în discursul public al Turciei, se referă la cererea pentru drepturi egale a populației kurde.

Miscarea a atras critici pe scară largă din partea guvernului. Mulți dintre semnatari au fost concediați, judecați și condamnați la închisoare sau supuși interdicțiilor de călătorie în străinătate.

Pactul internațional privind drepturile civile și politice (ICCPR), la care Turcia este parte, protejează drepturile indivizilor la libertatea de opinie, de exprimare, de asociere și de întrunire. Libertatea academică este, de asemenea, protejată ca parte a libertății de exprimare în temeiul Convenției europene a drepturilor omului, la care Turcia este parte.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,