vineri, aprilie 8, 2022

Criza economică lovește Turcia: Cum rezolvă Erdogan problemele financiare


În timp ce se vorbește despre criza economică din Turcia, despre lira devalorizata la nivel istoric și inflația în creștere, turcii încep să plătească dublu pentru alimentele de bază și utilități.

Deși, instituțiile de statistică din Turcia anunță că inflația a crescut cu aproape 20 la sută, fiind un nivel record, cetățenii trăiesc o altă realitate, mai dificilă. Mai ales că instabilitatea economică afectează cel mai tare consumatorul de rând.

Conform mediilor prețurilor, a existat o creștere cu 32,6 la sută a prețurilor la alimente de bază. Prețurile pâinii și a fainoaselor a crescut sunt cu 23%, la carne cu 17,8%, laptele și ouăle cu 30,1%, prețurile la fructe cu 44,7% și prețurile legumelor au crescut cu 69,2 la sută.

Pe lângă toate acestea, chiriile au crescut cu până la 300 la sută, ca efect al situației economice al țării și a pandemiei, împovărând viața omului de rând.

Erdogan face cumpărături de la cooperative

În urma criticilor aduse guvernării turce, chiar și a protestelor, președintele turc a țintit principalul dușman care a dus țara în această situație, proprietarii de supermarketuri.

Astfel, prima soluție a lui Erdogan propusă cetățenilor a fost cumpărarea de la cooperativele de stat.Împreună cu soția sa, președintele a vrut să dea exemplu și a mers la cumpărături la un magazin de stat, unde a umplut două coșuri de cumpărături cu fructe uscate, ravioli, chipsuri, nuci, sucuri, ciocolată, biscuiți, fursecuri și napolitane, fără elemente de bază necesare gospodăriei și care au atins prețuri astronomice precum: uleiul.

Chiar și așa, conform cotidianul Sözcü, președintele a plătit 1002 de lire și 47 de kuruș, adică 480 de lei, aproape jumătate din salariu minim pe economie, care e în valoare de 2825.

Erdogan a plătit 1002 de lire și 47 de kuruș pentru câteva gustări la cooperativa de stat.

Mai șocant decât suma plătită pentru alimente perificire a fost declarația lui Erdogan de la ieșire din magazin.

„După cum puteți vedea din cooperativele noastre de credit agricol, piața de aici este într-adevăr foarte accesibilă din punct de vedere al diverselor produse, calitate și prețuri.Este într-adevăr un loc în care prețurile accesibile sunt conforme buzunarelor cetățenilor noștri „, a afirmat Erdogan.

Experiment: Cooperativă vs supermarketuri 

Redacția Evrensel a făcut un experiment unde a cumpărat 16 elemente de bază la unul dintre cele mai cunoscute supermarketuri din țară și de la cooperativă de stat. Astfel, nota de plată la supermarket a fost de 309 lire și 20 de kurus, adică aproximativ 148 de ron, iar la cooperativelor de credit agricol a costat 331 lire și 30 de kurus, aproximativ 159 de ron, cu 7 la sută mai scump.

Lista de cumpărături și prețurile comparative la cooperativa de stat pe al doilea rând, iar pe al treilea de la A101, un supermarket popular în Turcia.

Soluția lui Erdogan: 1000 de supermarketuri deschise

După ce a ieșit de la cumpărături Erdogan a dat interviuri jurnaliștilor, unde a anunțat un alt pas în care guvernul turc luptă în fața dificultățile cetățenilor.

„Am comandat deschiderea a aproximativ 1.000  de supermarketuri în Turcia, la 500 de metri pătrați fiecare, pentru a putea oferi bunuri ieftine și de înaltă calitate.O astfel de mișcare va ajuta la echilibrarea pieței”, a afirmat președintele turc.

Cu toate acestea, economiștii spun că nu lanțurile de supermarketuri, ci gestionarea deficitară a economiei este cauza inflației ridicate din Turcia și că deschiderea de noi supermarketuri nu va vindeca problema, ci o va aprofunda.

„Ar fi mai benefic pentru țară dacă guvernul crește salariile și pune în aplicare o politică monetară care va preveni deprecierea lirei turcești”, conform profesorul Baki Demirel, de la Universitatea Yalova.

În concluzie, autoritățile trebuie să găsească soluții viabile  care să rezolve, într-adevăr, criza economică cu care se confruntă țară. Până atunci, oamenii de rând se luptă zilnic cu probleme financiare.

Suheila Ismail/București

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.