vineri, ianuarie 7, 2022

Criza economică lovește Turcia: Cum rezolvă Erdogan problemele financiare


În timp ce se vorbește despre criza economică din Turcia, despre lira devalorizata la nivel istoric și inflația în creștere, turcii încep să plătească dublu pentru alimentele de bază și utilități.

Deși, instituțiile de statistică din Turcia anunță că inflația a crescut cu aproape 20 la sută, fiind un nivel record, cetățenii trăiesc o altă realitate, mai dificilă. Mai ales că instabilitatea economică afectează cel mai tare consumatorul de rând.

Conform mediilor prețurilor, a existat o creștere cu 32,6 la sută a prețurilor la alimente de bază. Prețurile pâinii și a fainoaselor a crescut sunt cu 23%, la carne cu 17,8%, laptele și ouăle cu 30,1%, prețurile la fructe cu 44,7% și prețurile legumelor au crescut cu 69,2 la sută.

Pe lângă toate acestea, chiriile au crescut cu până la 300 la sută, ca efect al situației economice al țării și a pandemiei, împovărând viața omului de rând.

Erdogan face cumpărături de la cooperative

În urma criticilor aduse guvernării turce, chiar și a protestelor, președintele turc a țintit principalul dușman care a dus țara în această situație, proprietarii de supermarketuri.

Astfel, prima soluție a lui Erdogan propusă cetățenilor a fost cumpărarea de la cooperativele de stat.Împreună cu soția sa, președintele a vrut să dea exemplu și a mers la cumpărături la un magazin de stat, unde a umplut două coșuri de cumpărături cu fructe uscate, ravioli, chipsuri, nuci, sucuri, ciocolată, biscuiți, fursecuri și napolitane, fără elemente de bază necesare gospodăriei și care au atins prețuri astronomice precum: uleiul.

Chiar și așa, conform cotidianul Sözcü, președintele a plătit 1002 de lire și 47 de kuruș, adică 480 de lei, aproape jumătate din salariu minim pe economie, care e în valoare de 2825.

Erdogan a plătit 1002 de lire și 47 de kuruș pentru câteva gustări la cooperativa de stat.

Mai șocant decât suma plătită pentru alimente perificire a fost declarația lui Erdogan de la ieșire din magazin.

„După cum puteți vedea din cooperativele noastre de credit agricol, piața de aici este într-adevăr foarte accesibilă din punct de vedere al diverselor produse, calitate și prețuri.Este într-adevăr un loc în care prețurile accesibile sunt conforme buzunarelor cetățenilor noștri „, a afirmat Erdogan.

Experiment: Cooperativă vs supermarketuri 

Redacția Evrensel a făcut un experiment unde a cumpărat 16 elemente de bază la unul dintre cele mai cunoscute supermarketuri din țară și de la cooperativă de stat. Astfel, nota de plată la supermarket a fost de 309 lire și 20 de kurus, adică aproximativ 148 de ron, iar la cooperativelor de credit agricol a costat 331 lire și 30 de kurus, aproximativ 159 de ron, cu 7 la sută mai scump.

Lista de cumpărături și prețurile comparative la cooperativa de stat pe al doilea rând, iar pe al treilea de la A101, un supermarket popular în Turcia.

Soluția lui Erdogan: 1000 de supermarketuri deschise

După ce a ieșit de la cumpărături Erdogan a dat interviuri jurnaliștilor, unde a anunțat un alt pas în care guvernul turc luptă în fața dificultățile cetățenilor.

„Am comandat deschiderea a aproximativ 1.000  de supermarketuri în Turcia, la 500 de metri pătrați fiecare, pentru a putea oferi bunuri ieftine și de înaltă calitate.O astfel de mișcare va ajuta la echilibrarea pieței”, a afirmat președintele turc.

Cu toate acestea, economiștii spun că nu lanțurile de supermarketuri, ci gestionarea deficitară a economiei este cauza inflației ridicate din Turcia și că deschiderea de noi supermarketuri nu va vindeca problema, ci o va aprofunda.

„Ar fi mai benefic pentru țară dacă guvernul crește salariile și pune în aplicare o politică monetară care va preveni deprecierea lirei turcești”, conform profesorul Baki Demirel, de la Universitatea Yalova.

În concluzie, autoritățile trebuie să găsească soluții viabile  care să rezolve, într-adevăr, criza economică cu care se confruntă țară. Până atunci, oamenii de rând se luptă zilnic cu probleme financiare.

Suheila Ismail/București

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),