luni, aprilie 15, 2024

Criza economică lovește Turcia: Cum rezolvă Erdogan problemele financiare


În timp ce se vorbește despre criza economică din Turcia, despre lira devalorizata la nivel istoric și inflația în creștere, turcii încep să plătească dublu pentru alimentele de bază și utilități.

Deși, instituțiile de statistică din Turcia anunță că inflația a crescut cu aproape 20 la sută, fiind un nivel record, cetățenii trăiesc o altă realitate, mai dificilă. Mai ales că instabilitatea economică afectează cel mai tare consumatorul de rând.

Conform mediilor prețurilor, a existat o creștere cu 32,6 la sută a prețurilor la alimente de bază. Prețurile pâinii și a fainoaselor a crescut sunt cu 23%, la carne cu 17,8%, laptele și ouăle cu 30,1%, prețurile la fructe cu 44,7% și prețurile legumelor au crescut cu 69,2 la sută.

Pe lângă toate acestea, chiriile au crescut cu până la 300 la sută, ca efect al situației economice al țării și a pandemiei, împovărând viața omului de rând.

Erdogan face cumpărături de la cooperative

În urma criticilor aduse guvernării turce, chiar și a protestelor, președintele turc a țintit principalul dușman care a dus țara în această situație, proprietarii de supermarketuri.

Astfel, prima soluție a lui Erdogan propusă cetățenilor a fost cumpărarea de la cooperativele de stat.Împreună cu soția sa, președintele a vrut să dea exemplu și a mers la cumpărături la un magazin de stat, unde a umplut două coșuri de cumpărături cu fructe uscate, ravioli, chipsuri, nuci, sucuri, ciocolată, biscuiți, fursecuri și napolitane, fără elemente de bază necesare gospodăriei și care au atins prețuri astronomice precum: uleiul.

Chiar și așa, conform cotidianul Sözcü, președintele a plătit 1002 de lire și 47 de kuruș, adică 480 de lei, aproape jumătate din salariu minim pe economie, care e în valoare de 2825.

Erdogan a plătit 1002 de lire și 47 de kuruș pentru câteva gustări la cooperativa de stat.

Mai șocant decât suma plătită pentru alimente perificire a fost declarația lui Erdogan de la ieșire din magazin.

„După cum puteți vedea din cooperativele noastre de credit agricol, piața de aici este într-adevăr foarte accesibilă din punct de vedere al diverselor produse, calitate și prețuri.Este într-adevăr un loc în care prețurile accesibile sunt conforme buzunarelor cetățenilor noștri „, a afirmat Erdogan.

Experiment: Cooperativă vs supermarketuri 

Redacția Evrensel a făcut un experiment unde a cumpărat 16 elemente de bază la unul dintre cele mai cunoscute supermarketuri din țară și de la cooperativă de stat. Astfel, nota de plată la supermarket a fost de 309 lire și 20 de kurus, adică aproximativ 148 de ron, iar la cooperativelor de credit agricol a costat 331 lire și 30 de kurus, aproximativ 159 de ron, cu 7 la sută mai scump.

Lista de cumpărături și prețurile comparative la cooperativa de stat pe al doilea rând, iar pe al treilea de la A101, un supermarket popular în Turcia.

Soluția lui Erdogan: 1000 de supermarketuri deschise

După ce a ieșit de la cumpărături Erdogan a dat interviuri jurnaliștilor, unde a anunțat un alt pas în care guvernul turc luptă în fața dificultățile cetățenilor.

„Am comandat deschiderea a aproximativ 1.000  de supermarketuri în Turcia, la 500 de metri pătrați fiecare, pentru a putea oferi bunuri ieftine și de înaltă calitate.O astfel de mișcare va ajuta la echilibrarea pieței”, a afirmat președintele turc.

Cu toate acestea, economiștii spun că nu lanțurile de supermarketuri, ci gestionarea deficitară a economiei este cauza inflației ridicate din Turcia și că deschiderea de noi supermarketuri nu va vindeca problema, ci o va aprofunda.

„Ar fi mai benefic pentru țară dacă guvernul crește salariile și pune în aplicare o politică monetară care va preveni deprecierea lirei turcești”, conform profesorul Baki Demirel, de la Universitatea Yalova.

În concluzie, autoritățile trebuie să găsească soluții viabile  care să rezolve, într-adevăr, criza economică cu care se confruntă țară. Până atunci, oamenii de rând se luptă zilnic cu probleme financiare.

Ismail S./București

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.