sâmbătă, septembrie 30, 2023

VIDEO: Elevi acuzați de „batjocura” a lui Erdoğan pentru distribuirea ceaiului în clasă


Conducerea unui liceu din provincia de vest, Kocaeli, a emis un avertisment scris pentru un grup de studenți care au distribuit pachete de ceai în clasa lor, conform Duvar English.

Directorul liceului anatolian Kocaeli, din districtul Bașiskele din Kocaeli, Sabit Mehmet Limon a recunoscut că a trimis avertismentul elevilor, pentru că „l-au imitat pe președinte într-un mod batjocoritor”.

„Da, asta s-a întâmplat; i-am avertizat pe elevi și i-am anunțat pe părinții noștri. Datorită liniilor directoare trimise de Ministerul [Educației] școlilor, a fost emis un astfel de avertisment. Dacă elevii sunt vinovați, trebuie să anunțăm părinții ”, susține directorul.

Filiala Kocaeli a Uniunii Lucrătorilor din Educație și Științe (Egitim-Sen) a criticat acțiunea administrației școlii, spunând că nu este treaba lor să „fie detectiv” în numele președintelui. 

„Nu acceptăm ca elevii noștri să fie tratați ca și cum ar fi criminali”, a spus sindicatul, solicitând conducerii școlii să se asigure că elevii „cresc să devină oameni cu idei independente și conștienți”.

În iulie, președintele Recep Tayyip Erdoğan a aruncat cutii de ceai victimelor provinciei Rize, care au fost lovite de inundații. O săptămână mai târziu, într-o mișcare similară, el a aruncat din nou pungi de ceai către rezidenți dintr-un autobuz în timpul unei vizite în districtul Aegean Marmaris, lovit de foc.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.