sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Marile taine din Antarctica

Surprizele pot veni nu doar din explorarea spaţiului cosmic ci şi din cercetări aprofundate privind propria noastra planetă, par a ne spune cercetătorii australieni.

”Următorul pas va fi să privim mai îndeaproape la aceste peșteri și să căutăm organisme vii”, a explicat Connell.

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Australia (ANU) au descoperit urme de ADN provenind de la alge, mușchi, mici animale și alte forme de viață, necunoscute anterior, în străfundurile peșterilor scobite în gheață de aburul provenind de la Muntele Erebus din Antarctica, cel mai sudic vulcan activ de pe Pământ, situat pe Insula Ross.

”În interiorul peșterilor poate fi foarte cald — până la 25 de grade Celsius în unele dintre ele”, a declarat în comunicat Ceridwen Fraser, cercetător principal la ANU.

”Poți sta în tricou acolo și poate fi foarte confortabil”, a adăugat Fraser. ”În apropiere de gura peșterii este lumină, aceasta filtrându-se până la adâncimi în unele dintre peșteri unde stratul de gheață de la suprafață este subțire”, a mai spus ea.

Foto2 mount-erebus-615
Cercetătorii de la Universitatea Națională din Australia (ANU) au descoperit urme de ADN provenind de la alge, mușchi, mici animale și alte forme de viață, necunoscute anterior, în străfundurile peșterilor scobite în gheață de aburul provenind de la Muntele Erebus din Antarctica, cel mai sudic vulcan activ de pe Pământ, situat pe Insula Ross.

Mare parte dintre urmele de ADN descoperite în peșteri sunt similare cu cele ale plantelor și animalelor — inclusiv mușchi, alge și nevertebrate — care trăiesc în alte regiuni din Antarctica, însă nu toate secvențele au putut fi identificate în întregime, a precizat Fraser.

”Rezultatele acestui studiu ne oferă o imagine atrăgătoare cu privire la ceea ce ar putea trăi sub gheața din Antarctica — ar putea fi vorba chiar despre noi specii de animale și plante”, a adăugat ea.

Laurie Connell, co-cercetător la Universitatea din Maine a declarat că această descoperire a urmelor de ADN în peșterile de gheață nu dovedește faptul că în aceste locuri există în continuare forme de viață. ”Următorul pas va fi să privim mai îndeaproape la aceste peșteri și să căutăm organisme vii”, a explicat Connell. ”Dacă ele există, acest lucru deschide ușa către o lume nouă, interesantă”, a adăugat ea, conform sursei citate.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.