joi, septembrie 21, 2023

51,6 milioane de oameni din Turcia trăiesc sub limita foametei

51,6 milioane de oameni din Turcia trăiesc sub limita foametei, conform unui raport al Biroului de Solidaritate pentru Sărăcie al Partidului Popular Republican (CHP), citat de ANKA.

Datele din iunie 2023 de la Confederația Sindicatelor Turce (Türk-İş) arată că linia foamei, care se referă la suma pe care o familie de patru persoane trebuie să o cheltuiască pentru cheltuielile alimentare de bază, va fi de 10.373 lire turcești (386 dolari).

Raportul, lansat joi și intitulat „Fără progres în obiectivele de dezvoltare durabilă”, a expus efectele aprofundării crizei economice din Turcia asupra populației.

Aproape 34.000 de lire turcești necesare pentru a supraviețui

98% din populația Turciei, sau 83 de milioane de oameni, trăiește sub pragul foametei și/sau sărăciei, cu 51,6 milioane (60,4%) sub pragul foametei.

Pragul de sărăcie, care include și costul chiriei și utilităților pentru o familie de patru persoane, este de 33.789 lire turcești(1.257 dolari).

Raportul a citat, de asemenea, date din Raportul Organizației Națiunilor Unite privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 2023 cu privire la cel de-al doilea obiectiv, Foamea Zero, și a spus că rata malnutriției în Turcia este de 2,5%, în timp ce prevalența blocajului de creștere (înălțimea scăzută pentru vârsta lor) la copiii sub cinci ani este de 5,5%.

Masă gratuită pentru tineri

Raportul a inclus și două „recomandări urgente” pentru a schimba în bine situația din Turcia.

„Programul de masă gratuită ar trebui inițiat urgent la toate nivelurile de învățământ (primar, gimnazial, liceu și universitar). Programul Pachetului de sprijin alimentar pentru mame ar trebui extins”, afirmă biroul CHP.

În ultimii câțiva ani, Turcia a suferit de pe urma unei economii care se deteriorează, cu inflație ridicată și șomaj, precum și un istoric slab al drepturilor omului.

Lira turcească , care s-a tranzacționat joi la 26,9 pentru dolarul american, a scăzut cu 30% anul acesta.

Nou record! Turcii au cheltuit peste 190 de miliarde de lire în 7 zile, pe fondul crizei economice

O cheltuială record de 191,1 de miliarde de lire a fost făcută în prima săptămână a lunii septembrie, după ce cetățenii turci, a căror putere de cumpărare a scăzut, și-au folosit cardurile de credit.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

COVID-19 în Turcia: Ministrul sănătății anunță 9 cazuri de variantă Eris

Primele nouă cazuri ale variantei Eris de coronavirus au fost detectate în Turcia, a declarat ministrul Sănătății, Fahrettin Koca.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Judecat pentru insultă: Kılıçdaroğlu riscă să fie interzis din politică, plus 2 ani de închisoare

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele Partidului Popular Republican (CHP), a fost obligat să se prezinte în instanță în calitate de inculpat într-o citație trimisă pe 11 septembrie.