vineri, iulie 19, 2024

51,6 milioane de oameni din Turcia trăiesc sub limita foametei

51,6 milioane de oameni din Turcia trăiesc sub limita foametei, conform unui raport al Biroului de Solidaritate pentru Sărăcie al Partidului Popular Republican (CHP), citat de ANKA.

Datele din iunie 2023 de la Confederația Sindicatelor Turce (Türk-İş) arată că linia foamei, care se referă la suma pe care o familie de patru persoane trebuie să o cheltuiască pentru cheltuielile alimentare de bază, va fi de 10.373 lire turcești (386 dolari).

Raportul, lansat joi și intitulat „Fără progres în obiectivele de dezvoltare durabilă”, a expus efectele aprofundării crizei economice din Turcia asupra populației.

Aproape 34.000 de lire turcești necesare pentru a supraviețui

98% din populația Turciei, sau 83 de milioane de oameni, trăiește sub pragul foametei și/sau sărăciei, cu 51,6 milioane (60,4%) sub pragul foametei.

Pragul de sărăcie, care include și costul chiriei și utilităților pentru o familie de patru persoane, este de 33.789 lire turcești(1.257 dolari).

Raportul a citat, de asemenea, date din Raportul Organizației Națiunilor Unite privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 2023 cu privire la cel de-al doilea obiectiv, Foamea Zero, și a spus că rata malnutriției în Turcia este de 2,5%, în timp ce prevalența blocajului de creștere (înălțimea scăzută pentru vârsta lor) la copiii sub cinci ani este de 5,5%.

Masă gratuită pentru tineri

Raportul a inclus și două „recomandări urgente” pentru a schimba în bine situația din Turcia.

„Programul de masă gratuită ar trebui inițiat urgent la toate nivelurile de învățământ (primar, gimnazial, liceu și universitar). Programul Pachetului de sprijin alimentar pentru mame ar trebui extins”, afirmă biroul CHP.

În ultimii câțiva ani, Turcia a suferit de pe urma unei economii care se deteriorează, cu inflație ridicată și șomaj, precum și un istoric slab al drepturilor omului.

Lira turcească , care s-a tranzacționat joi la 26,9 pentru dolarul american, a scăzut cu 30% anul acesta.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.