sâmbătă, septembrie 30, 2023

Ședința pe Zoom cu edilul Istanbulului a ajuns virală. Kılıçdaroğlu: „Inacceptabil”

O filmare de 14 minute a unei întâlniri Zoom la care a participat primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu și principalii directori ai Partidului Popular Republican (CHP) a ajuns virală după ce a fost înregistrată în secret și divulgată de un cont pe YouTube, conform Gazete Duvar.

Videoclipul a fost lansat de un cont care se autointitulează „Adevărul schimbării”, care a fost deschis pe YouTube pe 18 iulie. Contul se referă la întâlnirea online ca o „întâlnire secretă de lovitură de stat a lui İmamoğlu” și o numește o „trădare a secolului” și o „trădare istorică a lui Kılıçdaroğlu”.

În afară de İmamoğlu, la întâlnire au participat următoarele nume: liderul grupului parlamentar CHP, Özgür Özel, liderul adjunct al grupului parlamentar Gökhan Günaydın, deputatul Engin Altay și membrii Adunării Partidului (PM) Tekin Bingöl, Onursal Adıgüzcan și Bülent Teekin.

Se vrea schimbări în partid

În cadrul ședinței, directorii CHP vorbesc despre pregătirea unui text prin care se cheamă Adunarea Partidului să se convoace în ședință extraordinară.

Participanții se gândesc la cine va semna textul relevant, când va fi transmis la sediul CHP și cum va fi comunicat presei. Se știe că numele din întâlnire cer o „schimbare” în cadrul CHP după înfrângerea liderului de partid Kemal Kılıçdaroğlu împotriva președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

În videoclip, Gökhan Günaydın spune că, pentru a convoca Adunarea Partidului de 50 de membri, 13 membri trebuie să semneze documentul relevant și șapte persoane și-au dat deja semnăturile.

Primarul Istanbulului reacționează

İmamoğlu a comentat această problemă și a spus că, deși întâlnirea nu este secretă, vor analiza modul în care a fost scurs videoclipul.

„Problemele partidului sunt discutate cu directorii partidului, membrii Adunării de Partid, foștii sau noii parlamentari și șefii de district. Nu există nimic mai natural decât atât. Pot spune că de la alegerile am fi avut aproape 200 de întâlniri ale acestora. Nu există niciun secret în acest sens”, afirmă edilul.

Kılıçdaroğlu consideră întâlnirea „inacceptabilă”

Kılıçdaroğlu a considerat întâlnirea relevantă „inacceptabilă”, dar a cerut oficialilor săi ca discuțiile despre partid să nu aibă loc în fața ochiului public.

Între timp, Consiliul Executiv Central al CHP (MYK), ai cărui membri sunt selectați din Adunarea Partidului, a avut o ședință pe 19 iulie.

Unii dintre membrii MYK au cerut demiterea lui Özgür Özel și Gökhan Günaydan din funcțiile lor din cauza participării lor la întâlnirea online.

În urma întâlnirii MYK, purtătorul de cuvânt al partidului, Faik Öztrak, a declarat că conducerea CHP nu era conștientă de existența unei astfel de întâlniri și că nu aprobă întâlnirile „care nu respectă obiceiurile partidului nostru și nu sunt etice”.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.