duminică, iunie 23, 2024

Ședința pe Zoom cu edilul Istanbulului a ajuns virală. Kılıçdaroğlu: „Inacceptabil”

O filmare de 14 minute a unei întâlniri Zoom la care a participat primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu și principalii directori ai Partidului Popular Republican (CHP) a ajuns virală după ce a fost înregistrată în secret și divulgată de un cont pe YouTube, conform Gazete Duvar.

Videoclipul a fost lansat de un cont care se autointitulează „Adevărul schimbării”, care a fost deschis pe YouTube pe 18 iulie. Contul se referă la întâlnirea online ca o „întâlnire secretă de lovitură de stat a lui İmamoğlu” și o numește o „trădare a secolului” și o „trădare istorică a lui Kılıçdaroğlu”.

În afară de İmamoğlu, la întâlnire au participat următoarele nume: liderul grupului parlamentar CHP, Özgür Özel, liderul adjunct al grupului parlamentar Gökhan Günaydın, deputatul Engin Altay și membrii Adunării Partidului (PM) Tekin Bingöl, Onursal Adıgüzcan și Bülent Teekin.

Se vrea schimbări în partid

În cadrul ședinței, directorii CHP vorbesc despre pregătirea unui text prin care se cheamă Adunarea Partidului să se convoace în ședință extraordinară.

Participanții se gândesc la cine va semna textul relevant, când va fi transmis la sediul CHP și cum va fi comunicat presei. Se știe că numele din întâlnire cer o „schimbare” în cadrul CHP după înfrângerea liderului de partid Kemal Kılıçdaroğlu împotriva președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

În videoclip, Gökhan Günaydın spune că, pentru a convoca Adunarea Partidului de 50 de membri, 13 membri trebuie să semneze documentul relevant și șapte persoane și-au dat deja semnăturile.

Primarul Istanbulului reacționează

İmamoğlu a comentat această problemă și a spus că, deși întâlnirea nu este secretă, vor analiza modul în care a fost scurs videoclipul.

„Problemele partidului sunt discutate cu directorii partidului, membrii Adunării de Partid, foștii sau noii parlamentari și șefii de district. Nu există nimic mai natural decât atât. Pot spune că de la alegerile am fi avut aproape 200 de întâlniri ale acestora. Nu există niciun secret în acest sens”, afirmă edilul.

Kılıçdaroğlu consideră întâlnirea „inacceptabilă”

Kılıçdaroğlu a considerat întâlnirea relevantă „inacceptabilă”, dar a cerut oficialilor săi ca discuțiile despre partid să nu aibă loc în fața ochiului public.

Între timp, Consiliul Executiv Central al CHP (MYK), ai cărui membri sunt selectați din Adunarea Partidului, a avut o ședință pe 19 iulie.

Unii dintre membrii MYK au cerut demiterea lui Özgür Özel și Gökhan Günaydan din funcțiile lor din cauza participării lor la întâlnirea online.

În urma întâlnirii MYK, purtătorul de cuvânt al partidului, Faik Öztrak, a declarat că conducerea CHP nu era conștientă de existența unei astfel de întâlniri și că nu aprobă întâlnirile „care nu respectă obiceiurile partidului nostru și nu sunt etice”.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.