luni, septembrie 18, 2023

Lira turcească a scăzut la un nou nivel record

Lira turcească a scăzut cu peste 2%, stabilind minim record față de dolar, din cauza temerilor pieței că Banca Centrală ar putea crește ratele dobânzilor în această săptămână, conform presei turcești.

Lira a atins un minim record de 26,9 față de dolar, scăzând de luni, de la 26,3505.

Potrivit unui sondaj Reuters, Banca Centrală a Turciei este de așteptat să-și majoreze dobânda de politică cu 500 de puncte de bază, până la 20% în această săptămână, respectându-și angajamentul de a înăspri politica în continuare pentru a reduce inflația, care urmează să crească din nou.

Cu toate acestea, editorialistul pro-guvernamental al ziarului Hürriyet Abdulkadir Selvi a scris marți că impresia sa din „cercurile economice” a fost că rata va fi crescută la aproximativ 16,50-17,0 la sută.

Banca Centrală își va anunța joi decizia privind noua rată. S-a slăbit că lira a scăzut cu 30 la sută până acum în acest an.

Inflația anuală a Turciei a crescut la un maxim din ultimii 24 de ani, ajungând la 85,51% în octombrie anul trecut. În principal, cauza deprecierii lirei sunt politicile lui Erdogan de a ține rata dobânzilor scăzute. Acesta a scăzut la 38,21% până în iunie, dar se așteaptă să crească din nou.

Vezi AICI evoluția lirei.

Sondaj. Majoritatea turcilor nemulțumiți de sistemului de învățământ

Rezultatele sondajului au fost anunțate pe rețelele sociale de Centrul de Cercetare Socială, Yöneylem, în momentului începerii anului școlar 2023-2024, pentru aproape 20 de milioane de elevi din Turcia.

COVID-19 în Turcia: Ministrul sănătății anunță 9 cazuri de variantă Eris

Primele nouă cazuri ale variantei Eris de coronavirus au fost detectate în Turcia, a declarat ministrul Sănătății, Fahrettin Koca.

Nou record! Turcii au cheltuit peste 190 de miliarde de lire în 7 zile, pe fondul crizei economice

O cheltuială record de 191,1 de miliarde de lire a fost făcută în prima săptămână a lunii septembrie, după ce cetățenii turci, a căror putere de cumpărare a scăzut, și-au folosit cardurile de credit.

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Judecat pentru insultă: Kılıçdaroğlu riscă să fie interzis din politică, plus 2 ani de închisoare

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele Partidului Popular Republican (CHP), a fost obligat să se prezinte în instanță în calitate de inculpat într-o citație trimisă pe 11 septembrie.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.