vineri, iunie 21, 2024

Lira turcească a scăzut la un nou nivel record

Lira turcească a scăzut cu peste 2%, stabilind minim record față de dolar, din cauza temerilor pieței că Banca Centrală ar putea crește ratele dobânzilor în această săptămână, conform presei turcești.

Lira a atins un minim record de 26,9 față de dolar, scăzând de luni, de la 26,3505.

Potrivit unui sondaj Reuters, Banca Centrală a Turciei este de așteptat să-și majoreze dobânda de politică cu 500 de puncte de bază, până la 20% în această săptămână, respectându-și angajamentul de a înăspri politica în continuare pentru a reduce inflația, care urmează să crească din nou.

Cu toate acestea, editorialistul pro-guvernamental al ziarului Hürriyet Abdulkadir Selvi a scris marți că impresia sa din „cercurile economice” a fost că rata va fi crescută la aproximativ 16,50-17,0 la sută.

Banca Centrală își va anunța joi decizia privind noua rată. S-a slăbit că lira a scăzut cu 30 la sută până acum în acest an.

Inflația anuală a Turciei a crescut la un maxim din ultimii 24 de ani, ajungând la 85,51% în octombrie anul trecut. În principal, cauza deprecierii lirei sunt politicile lui Erdogan de a ține rata dobânzilor scăzute. Acesta a scăzut la 38,21% până în iunie, dar se așteaptă să crească din nou.

Vezi AICI evoluția lirei.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.