vineri, septembrie 29, 2023

Erdogan vrea investitori din Golful Persic în Turcia. 3,3 trilioane de dolari de la Arabia Saudită


Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a sosit în Arabia Saudită, prima oprire în turneul de trei zile din Golful Persic, conform Al-Monitor.

Erdogan a sosit la Jeddah, pornind în primul său turneu în Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite, după realegerea sa de la sfârșitul lunii mai, în timp ce Ankara se străduiește să atragă fonduri străine pentru a ușura criza valutară a țării. 

Înainte de a pleca în Arabia Saudită, Erdogan a vorbit despre cooperarea economică care va fi punctul central al vizitelor sale. Aproape 200 de oameni de afaceriști turci îl însoțesc pe Erdogan în timpul turneului. 

„Agenda principală a vizitelor noastre va fi proiectele comune de investiții și activitățile comerciale pe care le putem desfășura împreună cu aceste țări. Volumul nostru comercial bilateral cu țările din Golf a crescut de la 1,6 miliarde de dolari la aproximativ 22 de miliarde de dolari în ultimii 20 de ani”, subliniază Erdogan.

3,3 trilioane de dolari pentru Turcia

Conform agenției de stat, Anadolu, Arabia Saudită urmează să investească 3,3 trilioane de dolari în următorii 10 ani în programul național Vision 2030, ministrul saudit de investiții invită firmele turce să participe

Mașina electrică produsă în Turcia oferită cadoul emirului

Erdogan i-a dăruit ,marți , prima mașină electrică produsă pe plan intern din Turcia, Togg, emirului Qatar Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani.

Vizita lui Erdogan vine într-un moment în care guvernul turc se străduiește să atragă fonduri străine în țară în încercarea de a ușura criza valutară a Turciei pe fondul inflației nestăpânite, care se ridică la 38,2%.

Ministrul de Finanțe al Turciei, Mehmet Simsek, a vizitat cele trei țări în ultima săptămână înaintea vizitei lui Erdogan.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.